Het kan ook 's nachts gebeuren en het is daarom geen slecht idee om tijdens de laatste weken van de zwangerschap met een matrasbeschermer te slapen of bescherm je matras met een stuk plastic.
Het vruchtwater kan druppelsgewijs naar buiten komen of in een grote stroom vloeien. In tegenstelling tot urine kan je vruchtwater niet op houden.
Let altijd op de kleur van het vruchtwater dat je verliest. Het vruchtwater heeft een weeïge geur en hoort kleurloos of lichtroze te zijn. Er kunnen witte vlokjes (wat huidsmeer van de baby is) in voorkomen, maar het mag niet gekleurd zijn.
Als het vruchtwater geel, groen of bruin is, dan bevat het meconium. Dat is de eerste ontlasting van de baby die normaal gezien pas kort na de bevalling vrijkomt. Omdat dit kan betekenen dat de baby het benauwd heeft, moet je in dit geval dadelijk contact opnemen met je verloskundige.
Laat na het breken van je vliezen niks meer met je vagina in contact komen om het risico op infecties te vermijden. Neem een douche in plaats van een bad tot de bevalling echt begint.
Bij de meeste vrouwen beginnen de weeën snel na het breken van de vliezen. Als het te lang duurt voor de weeën spontaan op gang komen, wordt de bevalling ingeleid. Dit wil zeggen dat de bevalling kunstmatig in gang wordt gezet om infecties te voorkomen.