Babyboom
Babyboom
Zwanger

Het breken van de vliezen

2 min
Levering
Zwanger

Het breken van de vliezen

2 min
Éveil, Santé
<p>Het breken van de vliezen betekent concreet dat de zak met vruchtwater waarin de baby zit, begint te scheuren. Daardoor komt er vruchtwater vrij. Het breken van de vliezen is niet pijnlijk, maar gebeurt meestal wel onverwacht.;

Het kan ook 's nachts gebeuren en het is daarom geen slecht idee om tijdens de laatste weken van de zwangerschap met een matrasbeschermer te slapen of bescherm je matras met een stuk plastic.

Het vruchtwater kan druppelsgewijs naar buiten komen of in een grote stroom vloeien. In tegenstelling tot urine kan je vruchtwater niet op houden.

De kleur van het vruchtwater tijdens het breken van de vliezen?

Let altijd op de kleur van het vruchtwater dat je verliest. Het vruchtwater heeft een weeïge geur en hoort kleurloos of lichtroze te zijn. Er kunnen witte vlokjes (wat huidsmeer van de baby is) in voorkomen, maar het mag niet gekleurd zijn.

Als het vruchtwater geel, groen of bruin is, dan bevat het meconium. Dat is de eerste ontlasting van de baby die normaal gezien pas kort na de bevalling vrijkomt. Omdat dit kan betekenen dat de baby het benauwd heeft, moet je in dit geval dadelijk contact opnemen met je verloskundige.

Opletten geblazen na het breken van de vliezen

Laat na het breken van je vliezen niks meer met je vagina in contact komen om het risico op infecties te vermijden. Neem een douche in plaats van een bad tot de bevalling echt begint.

Bij de meeste vrouwen beginnen de weeën snel na het breken van de vliezen. Als het te lang duurt voor de weeën spontaan op gang komen, wordt de bevalling ingeleid. Dit wil zeggen dat de bevalling kunstmatig in gang wordt gezet om infecties te voorkomen.  

Wat gebeurt er met de baby tijdens de ontsluiting?

Hoe weet je of het gaat om echte weeën of om ‘valse weeën'?

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering