Babyboom
Babyboom
Baby

Het doorkomen van de tanden: waarom is het zo pijnlijk?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Het doorkomen van de tanden: waarom is het zo pijnlijk?

2 min
Éveil, Santé
Het doorkomen van de tanden bij een baby is een lang proces, dat al voor de geboorte begint. Wat zijn de symptomen van het doorkomen van de tanden?

Fysiologisch proces

De tandontwikkeling begint dus in de baarmoeder. Wanneer de tanden gevormd zijn, zullen ze zich door het tandvlees, dat hen omringt, boren. Het doorkomen van een tand kan van een paar dagen tot een paar weken duren.

De tand beweegt zich zachtjes in de kaak omhoog om zich uiteindelijk door het hem omringende tandvlees te boren. De eerste melktand verschijnt meestal wanneer je baby tussen 4 en 7 maanden oud is.

Wanneer de tand bijna door het tandvlees breekt, zal het tandvlees vaak door de spanning zwellen. Het is daardoor lichter van kleur of net wat roder. Soms ontstaat er ook een eruptie-cyste; een blaasje dat op het tandvlees zit. Het is tandvleeskleurig of schemert blauwachtig door. Dat alles verklaart waarom het doorkomen van de tandjes zo pijnlijk is.

De rode wangen, het weigeren van borst of fles, omdat zuigen pijnlijk is, … Het zijn allemaal symptomen van het doorkomen van de tanden.

Pijnlijk, maar niet ernstig

Het doorkomen van de tanden gaat gepaard met allerlei kwaaltjes, van gewoon rode wangetjes tot neus-, keel- of oorklachten. Over het algemeen gaat het doorkomen van die eerste tandjes gepaard met volgende klachten of symptomen:

  • Je kindje huilt vaak, is prikkelbaar en chagrijnig, omdat hij last van die doorkomende tandjes, maar het nog niet op een andere manier kan uitdrukken.

  • Je kindje kwijlt veel en zal alles wat hij in zijn handjes kan krijgen in zijn mondje willen stoppen om erop te kauwen.

  • Baby’s slaapritme is onregelmatiger en je kindje zal minder eetlust hebben.

  • Je baby kan spijsverteringsproblemen hebben of diarree die luieruitslag veroorzaakt.

  • Lichte koorts is ook een van de symptomen van doorkomende tanden.

  • Je kindje kan meer vatbaar zijn voor neus-, keel- en oorinfecties (oorontstekingen, verkoudheden, bronchitis...).

Je zult je soms hulpeloos voelen wanneer je kleintje huilt van de pijn of het ongemak. Maar maak je geen zorgen, de kwaaltjes die komen kijken bij het doorkomen van de tanden zijn van voorbijgaande aard en vaak voelt je kindje zich na een paar dagen weer beter. De tussenkomst van een arts is meestal overbodig en er bestaan verschillende middeltjes om het ongemak bij het doorkomen van de tanden te verlichten.

Bijtringen kunnen helpen of een zachte massage van het tandvlees met een homeopathische middel, zoals de unidosissen van Camilia. Verder is knuffelen en nog meer knuffelen de boodschap! En ook een goede portie geduld, want voor baby’s derde verjaardag zullen er niet minder dan 20 tanden verschijnen!

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Dr. Brown's
Vingertop tandenborstel
3.98
Kopen
Dr. Brown's
Tandenborstel eerste tanden roze
6.80
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby