Babyboom
Babyboom
Zwanger

De bevalling van een prematuur

2 min
Levering
Zwanger

De bevalling van een prematuur

2 min
Éveil, Santé
<p>Bij een prematuur of vroeggeboorte start de bevalling eerder dan gepland. De bevalling van een prematuur verschilt nauwelijks van een gewone bevalling.;

Prematuur: de bevalling

Bij een prematuur of vroeggeboorte start de bevalling eerder dan gepland. Eigenlijk moet je baby nog een aantal weken blijven zitten, maar vanwege vaak onbekende redenen start de bevalling spontaan eerder. De bevalling van een prematuur of vroeggeboorte verschilt op technisch vlak nauwelijks van een gewone bevalling, maar er is wel een groot verschil op psychologisch vlak.

Prematuur: natuurlijke bevalling of keizersnede ?

Als je te vroeg bevalt is je kindje kleiner, maar ook kwetsbaarder. Daarom wordt er juist bij een natuurlijke bevalling van een prematuur vaak een knip gezet, zodat je kindje er makkelijker uit kan. Misschien nog belangrijker is dat de weeën bij een bevalling van een prematuur net zo zwaar zijn als bij een ‘normale’ bevalling.

In geval van een ernstige vorm van vroeggeboorte zal de arts kiezen voor een keizersnede om te vermijden dat de kwetsbare baby een natuurlijke bevalling moet doorstaan.

Jouw prematuurtje wordt onmiddellijk verzorgd

Je bent nog maar amper bevallen, hebt amper de tijd gehad om kennis te maken met je baby en dan moet je baby al in de couveuse gelegd worden. Op die manier kan de warmte van de couveuse je baby's leven beschermen en is de baby beschermd tegen allerlei microben.

De baby die je op dat moment op de wereld zet, is als het ware ‘onaf'. Hij heeft onmiddellijk verzorging nodig. In het beste geval zal je enkele dagen van de baby gescheiden worden. In het ergste geval kan je kindje overlijden of moet je slopende uren of dagen wachten op de diagnose. Het is erg belangrijk nu enkel de mensen om je heen te hebben waar je van houdt. 

Het is op dit moment belangrijk dat je aanvaardt dat het verloop van je bevalling niet overeenstemt met de manier waarop je je alles had voorgesteld. Ook je baby is anders; klein, buisjes en slangetjes verhinderen spontaan en lichamelijk contact, je baby is omringd door medische apparatuur en heeft een zeer dunne en kwetsbare huid. Spreek erover met artsen en verpleegkundigen, zodat je begrijpt wat er gebeurt. En denk eraan, ook borstvoeding is mogelijk bij een prematuur.   

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering