Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe de symptomen van doorkomende tandjes herkennen?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Hoe de symptomen van doorkomende tandjes herkennen?

2 min
Éveil, Santé
Het doorkomen van de eerste tandjes is een nieuwe fase in de ontwikkeling van een kind. Het krijgen van 20 melktanden gaat vaak gepaard met allerlei minder aangename klachten. De symptomen van de eerste doorkomende tandjes verschillen van kind tot kind en zelfs van tand tot tand. Oorzaak van de pijn is ofwel het bewegen van de tanden in het kaakbeen of het door het tandvlees komen van de tanden zelf. Over het algemeen gaat het doorkomen van die eerste tandjes gepaard met volgende klachten en symptomen:
 • Je baby is druk, onrustig. Huilt voor niets en lijkt prikkelbaar. Hij heeft last van die doorkomende tandjes, maar kan het nog niet op een andere manier uitdrukken.
 • Verlies van eetlust. Je kindje is wat terughoudend tijdens de maaltijden of heeft minder honger dan normaal. Dit is een normale reactie, want tijdens het eten stroomt het bloed naar de zere plekken en dit verhoogt de pijn.
 • Slaapstoornissen. Je baby heeft moeite met inslapen, slaap onrustig en wordt 's nachts vaak huilend wakker.
 • Rood of zelfs blauw tandvlees. Daar waar een tandje gaat doorkomen is het tandvlees vaak donkerder van kleur.
 • Het tandvlees is gezwollen. Waar een tand gaat doorkomen is het tandvlees opmerkelijk gezwollen en erg gevoelig.
 • Rode wangen, voornamelijk aan de kant waar de tanden doorkomen.
 • Luieruitslag, rode en geïrriteerde billetjes zijn vaak symptomen van doorkomende tandjes.
 • Overal op kauwen. Je kindje zal alles wat hij in zijn handjes kan krijgen in zijn mondje willen stoppen om erop te kauwen.
 • Veel kwijlen en overvloedige speekselvorming. Hierdoor blijft het mondje van je kindje gehydrateerd en wordt het tandvlees tijdens het doorkomen van de tanden beschermd.
 • Lichte koorts is ook een van de symptomen van doorkomende tanden.
 • Spijsverteringsproblemen (misselijkheid, braken, diarree) of neus-, keel- en oorklachten (oorontstekingen, verkoudheden, ...) kunnen optreden, maar deze specifieke symptomen zijn niet per se aan het doorkomen van de tanden te linken. Het blijft daarom raadzaam om ze op te volgen en in geval van twijfel je huisarts te raadplegen.

Er bestaan verschillende middeltjes om het ongemak bij het doorkomen van de tanden te verlichten: bijtringen, Gingival Gel, homeopathische middelen (link), ... Maar mochten de symptomen ongewoon lijken of blijven ze verergeren, aarzel dan niet om je huis- of kinderarts te raadplegen.

 

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Dr. Brown's
Vingertop tandenborstel
3.98
Kopen
Dr. Brown's
Tandenborstel eerste tanden roze
5.92
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby