Babyboom
Babyboom
Baby

Luieruitslag

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Luieruitslag

2 min
Éveil, Santé
Luieruitslag herken je makkelijk: de billetjes van je baby zijn rood en ontstoken, met bultjes rond de luierzone. Hoe kan jij luieruitslag voorkomen?

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag herken je makkelijk: de billetjes van je baby zijn rood en ontstoken, met bultjes rond de luierzone. De meeste gevallen van luiereczeem worden veroorzaakt door huidirritatie door vocht in de luierzone.

Luieruitslag of luiereczeem kan al voorkomen als je de luiers niet vaak genoeg verschoont of de billetjes onvoldoende zuiver maakt. Maar soms is het ook een verandering van de stoelgang - door een verandering van het eten -, het zijn tandjes die doorkomen of een schimmelinfectie die de uitslag veroorzaken kan.

Uitslag op de billetjes is erg vervelend voor je baby. Het is daarom erg belangrijk dat je de uitslag probeert te voorkomen en weet hoe je het effectief kan behandelen wanneer je kleintje er toch last van krijgt.

Wat kan je doen om luiereczeem te voorkomen?

De huid van je baby is erg gevoelig; je moet dus voorzichtig te werk gaan. Het belangrijkste is om de huid zo droog en schoon mogelijk te houden, vooral in het geval van roodheid. Met deze dagdagelijkse methodes kan je luieruitslag voorkomen of behandelen. Maar als de luieruitslag na een paar dagen niet verdwijnt of als er blaasjes of bultjes met pus verschijnen, neem dan contact op met je kinderarts.

Dit kan je doen om te voorkomen dat je kindje luieruitslag krijgt of om luieruitslag te behandelen:

  • Verschoon je baby’s luier na elke maaltijd, elk dutje of wanneer je denkt dat dit nodig is. Dit zal het vochtgehalte van de huid verminderen. Onderzoek toont aan dat baby's die minstens acht keer per dag verschoond worden, minder luieruitslag ontwikkelen.
  • Wanneer je een schone luier omdoet, maak deze dan niet te strak vast, maar laat voldoende ruimte vrij zodat lucht kan circuleren.
  • Gebruik ultra-absorberende luiers zodat de huid van je baby niet vochtig blijft. Gebruik luiers die ook dunne ontlasting absorberen zodat de babyhuid zo min mogelijk in contact is met de ontlasting, want dat kan huiduitslag veroorzaken.
  • Overweeg een ander wasproduct wanneer je baby wasbare katoenen luiers draagt.
  • Reinig de huid van de baby met water in plaats van vochtige doekjes. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de huid van je baby.
  • Laat het luiergebied goed drogen voordat je een nieuwe luier omdoet. Zorg ervoor dat alle huidplooitjes goed schoon en droog zijn.
  • Breng een dikke laag zinkoxidezalf of vaseline aan, of een door de arts aanbevolen zalf, om te voorkomen dat urine in contact kan komen met de geïrriteerde huid.

 

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby