Babyboom
Babyboom
Baby

Au! Die eerste tandjes...Hoe kan jij helpen?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Au! Die eerste tandjes...Hoe kan jij helpen?

2 min
Éveil, Santé
Hoe omgaan met de problemen die komen kijken bij; het doorkomen van de eerste tandjes

Je baby groeit, zijn tandvlees wordt roder en zijn eerste tandjes zullen binnenkort doorkomen. Voor zijn derde verjaardag zullen er niet minder dan 20 tanden verschijnen; sommige tanden hebben zelfs het grandioze idee om samen door te komen.

Het doorkomen van de tandjes kan een lang en vaak ook een pijnlijk proces zijn voor de baby. Dat proces gaat vaak ook gepaard met allerlei minder aangename klachten, die van baby tot baby verschillen. Je wil de ongemakken van je kindje natuurlijk zo goed mogelijk verlichten.

Je baby is humeurig, hij huilt vaak, heeft minder eetlust, kwijt meer dan normaal, ... Zijn tandvlees is gezwollen, zijn wangen zijn rood en zo ook misschien wel zijn billetjes. Of hij heeft licht koorts? Al deze symptomen zijn typisch voor het doorkomen van de tandjes. Hier zijn enkele manieren om je baby’s ongemak bij het doorkomen van zijn tandjes te verlichten:

Pijnlijk en ontstoken tandvlees:

  • Om het pijnlijk tandvlees van je baby te verzachten, kan je hem een bijtring geven om op te kauwen. Sommige bijtringen zijn voorzien van noppen die als het ware het tandvlees masseren en het kalmeren. Je baby kan er zonder risico op irritatie op kauwen. Geef de voorkeur aan een rubberen exemplaar met een textuur en zorg ervoor dat de bijtring onbreekbaar, soepel en groot genoeg is, zodat je baby hem niet helemaal in zijn mond kan steken.
  • Voor een nog verzachtender effect kan je de bijtring eerst even een tijdje in de koelkast leggen. Een gekoelde bijtring verdooft het tandvlees als het ware, wat voor extra verlichting zorgt.
  • Gingival gel werkt licht verdovende en ontsmettend. De gel zorgt voor verzachting van de pijn en voorkomt infecties. Doe een druppel gel op een propere vinger en breng zo zacht mogelijk op het gevoelige tandvlees aan; zo vaak als nodig.
  • Gebruik een homeopathisch middel om de pijn te verzachten:

- Een drinkbare unidosis Camilia werkt ook heel goed om het ongemak van je kleintje te verlichten. Praktisch en hygiënisch in gebruik; kan 2 tot 3 keer per dag toegediend worden.

- Je kan ook andere homeopathische middeltjes gebruiken. Voor de allerkleinsten los je de korreltjes best eerst op in een bodempje melk of water en geef ze in een flesje. Vraag je apotheker om advies.

  1. Chamomilla vulgaris 9 CH (prikkelbaarheid, pijn)
  2. Phytolacca decandra 5 CH (ontsteking van het tandvlees)
  3. Rheum officinale 5 CH (spijsverteringsstoornissen).

Kleine kwaaltjes

Je baby is prikkelbaar, rusteloos en humeurig. Zijn nachten zijn onderbroken en hij kan maar moeilijk inslapen. Knuffelen en nog meer knuffelen is de boodschap! Ook kleine massages na baby’s badje kunnen hem helpen kalmeren en zijn pijn even laten vergeten.

Om irritatie door overvloedig speeksel te voorkomen, veeg je baby’s gezichtje zachtjes schoon met een proper, vochtig doekje.

Andere problemen

Je baby kan ook koorts hebben, maar geef nooit paracetamol aan een baby jonger dan drie maanden zonder je huis- of kinderarts te raadplegen.

Je baby kan tijdens het doorkomen van de tandjes ook last hebben van spijsverteringsproblemen (misselijkheid, braken, diarree) of neus-, keel- en oorklachten hebben (oorontstekingen, verkoudheden, ...), maar deze specifieke symptomen zijn niet per se aan het doorkomen van de tanden te linken. Het blijft daarom raadzaam om ze op te volgen en in geval van twijfel je huisarts te raadplegen.

Tijdens het doorkomen van de eerste tandjes ervaart je kindje normaal gezien voor het eerst pijn. Soms intense pijn, maar meestal ongemak; wees extra geduldig om het ongemak te verlichten!

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Dr. Brown's
Vingertop tandenborstel
3.98
Kopen
Dr. Brown's
Tandenborstel eerste tanden roze
6.80
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby