Babyboom
Babyboom
Zwanger

Hoe verloopt het bezoek aan de gynaecoloog?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Hoe verloopt het bezoek aan de gynaecoloog?

2 min
Éveil, Santé
<p>Als je de indruk hebt sommige zwangerschapskenmerken waar te nemen en het resultaat van je zwangerschapstest positief is, maak dan onmiddellijk een afspraak met je gynaecoloog of je dokter om je zwangerschap te laten bevestigen.

Je eerste afspraak bij de gynaecoloog

Hij/zij kan snel vaststellen of je al dan niet zwanger bent door je vagina en baarmoeder te onderzoeken. De baarmoeder van een zwangere vrouw is immers anders; vanaf het eerste moment van zwangerschap wordt de baarmoeder groter en krijgt een andere vorm. Je dokter zal daarna ook een bloedonderzoek voorstellen dat de diagnose snel kan bevestigen op basis van de hoeveelheid zwangerschapshormoon (HCG) dat zich in je bloed bevindt.

Het gaat hier niet om het eerste verplicht bezoek maar om een raadpleging ter controle en ter bevestiging van de zwangerschap. Deze raadpleging is belangrijk omdat het dadelijk mogelijk is om sommige afwijkingen, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, vast te stellen.

De bevallingsdatum laten berekenen door de gynzecoloog

Je dokter zal zich altijd op de datum van je laatste menstruatie baseren om het aantal weken zwangerschap te berekenen. Hij baseert zich niet op de vermoedelijke datum van bevruchting omdat die datum moeilijk te bepalen is. Hij telt het aantal weken waarin je geen menstruatie hebt gehad (een woord dat dikwijls gebruikt wordt om te verwijzen naar het uitblijven van menstruatie is ‘amenorroe').

De zwangerschap duurt ongeveer 40 weken ‘amenorroe', m.a.w. 280 dagen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De vermoedelijke datum van je zwangerschap blijft echter theoretisch. Op enkele dagen na, is het onmogelijk de exacte datum van je bevalling te berekenen. Je doet er dus goed aan je enkele weken voor de vermoedelijke datum van bevalling reeds voor te bereiden; leg bijvoorbeeld al alles klaar dat je mee naar het ziekenhuis wil nemen.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen