Babyboom
Babyboom
Zwanger

Hoe wordt een ruggenprik toegediend?

2 min
Levering
Zwanger

Hoe wordt een ruggenprik toegediend?

2 min
Éveil, Santé
<p>De ruggenprik bij de bevalling. Wat is het nu eigenlijk en hoe wordt deze vorm van pijnbestrijding toegediend? En wat is de lichte vorm van een ruggenprik, waar iedereen het nu over heeft?;

Een ruggenprik is een vorm van pijnbestrijding die je tijdens de bevalling kunt krijgen. Een ruggenprik wordt ook wel eens epidurale verdoving genoemd. Door het inspuiten van een verdovingsvloeistof onderin je rug bij de bevalling ben je vanaf je borsten verdoofd. 

De ruggenprik of epidurale zelf wordt door een anesthesist uitgevoerd. Het middel kan alleen worden gegeven in een ziekenhuis en kan dus alleen mogelijk bij een bevalling in het ziekenhuis.

Hoe wordt een ruggenprik of epidurale toegediend?

Als de ontsluiting 2 à 3 cm bedraagt bij je bevalling, is het ideale moment aangebroken om de ruggenprik of epidurale toe te dienen. Vroeger dan dat loop je risico dat de weeën tegengehouden worden en dat de bevalling daardoor vertraagd wordt. Later loop je dan weer het risico dat je de effecten ervan te laat voelt. Na ongeveer een kwartier begint de ruggenprik te werken.

De epidurale verdoving

De huid rond de prikplaats wordt schoongemaakt en plaatselijk verdoofd met een dunne naald. Daarna wordt een andere naald gebruikt waardoor een klein slangetje wordt geschoven (een katheter). Door dit slangetje wordt de verdovingsvloeistof dan tussen 2 ruggenwervels ingespoten. Op die manier worden de zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem naar de hersenen vervoeren, uitgeschakeld. Dankzij de plaatselijke verdoving is deze ruggenprik volledig pijnloos

Wat is een lichte ruggenprik? 

Deze lichte ruggenprik wordt ook wel eens de walking epidural gebruikt, omdat je niet voplledig verdoofd bent in je onderlichaam. Wanneer het tijd is om te persen, wordt er bij een lichte prik minder van de verdovende vloeistof toegediend zodat je beter kunt aanvoelen wanneer het tijd is om te persen. Steeds meer vrouwen kiezen voor de lichte vorm van de ruggenprik. Bij de ruggenprik walking epidural wordt een mindere dosis van de werkzame stof van de traditionele prik gebruikt. 

Bij deze lichte vorm van de ruggenprik kan je nog gewoon rondlopen en heb je controle over bijvoorbeeld je blaas. Als de pijn te sterk wordt, kan er meer verdovende vloeistof worden toegediend. Het duurt dan natuurlijk wel opnieuw een kwartier voor dit werkt.

Opgelet! Niet elk ziekenhuis werkt met de lichte vorm van de ruggenprik. Vraag op voorhand of jouw ziekenhuis in de buurt hier gebruik van maakt. 

Is een ruggenprik risicovol? 

Een goed artikel over de nadelen van de ruggenprik vind je op Babyboom. Het is immers belangrijk om goed te begrijpen welke voor-en nadelen er aan de verschillende vormen van pijnbestrijding verbonden zijn. 

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering