Babyboom
Babyboom
Zwanger

Hormonale haaruitval bij vrouwen

2 min
Levering
Zwanger

Hormonale haaruitval bij vrouwen

2 min
Éveil, Santé
Alopecia is de medische term voor hele of gedeeltelijke haaruitval. We spreken van alopecia wanneer je meer dan 100 haren per dag verliest gedurende 3 maanden of langer. De term alopecia komt van het Griekse 'alopex', wat vos betekent; de vos verliest immers één keer per jaar zijn vacht. Je haren zijn gezond als je hormonenhuishouding en metabolisme in balans zijn. Is dat niet het geval, dan heeft dit invloed op de kwaliteit van je haren met uiteindelijk haaruitval als gevolg.

De invloed van hormonen op alopecia

Wat is nu precies de invloed van hormonen op onze haren en welke hormonale veranderingen veroorzaken haarverlies?

  • Emotionele stress kan tot haaruitval leiden. Acute en intense stress bevordert de overproductie van androgenen (mannelijke hormonen uitgescheiden door de eierstokken en de bijnieren) in het lichaam, waardoor hormonale onbalans ontstaat. Deze verstoring heeft schadelijke gevolgen voor de levenscyclus van de haardos en kan leiden tot haaruitval 3 tot 4 maanden later.
  • Vrouwen met schildklier disfunctie - hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier) of hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier) - kunnen last hebben van diffuse haaruitval; haaruitval volgens een bepaald patroon.
  • Sommige anticonceptiepillen kunnen haaruitval verergeren. Het stoppen of opnieuw starten met de pil kan eveneens de natuurlijke haargroei beïnvloeden.
  • Een teveel aan androgenen in combinatie met een afname van vrouwelijke hormonen kan uitputting van de hoofdhuid en dus haaruitval veroorzaken. Cysten op de eierstokken, menopauze of een bevalling zijn drie factoren die overmatige productie van mannelijke hormonen kunnen veroorzaken.
  • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen haaruitval veroorzaken. Haarverlies is mogelijk tijdens de eerste helft van de zwangerschap, terwijl tijdens de tweede helft van de zwangerschap het haar vaak juist dikker, glanzender en sterker is. Dit komt door een toename in oestrogeen die de levensduur van de haardoos verlengt.
  • Na de bevalling veroorzaakt de daling van het oestrogeengehalte een indrukwekkende haaruitval, want je verliest dan die haren die in de laatste helft niet zijn uitgevallen. Ongeveer een derde van de jonge moeders merkt een overweldigende en abnormale haaruitval op 2 tot 4 maanden na de bevalling als gevolg van die hormonale veranderingen. Geef je borstvoeding, dan treedt die haaruitval gewoonlijk later op, omdat het lichaam dan hormonen blijft produceren die vergelijkbaar zijn met een zwangerschap.


Ook tekorten aan bepaalde vitamines en voedingsstoffen kunnen haarverlies veroorzaken: ijzertekort, tekorten aan vitamine B6, zink of eiwitten. Deze ingrediënten vormen samen immers de grondstof van keratine, het belangrijkste bestanddeel van het haar. Doeltreffend advies om je haardos te herstellen? Gezonde en uitgebalanceerde voeding. Maar ook supplementen op basis van keratine helpen de haargroei te stimuleren.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering