Babyboom
Babyboom
Zwanger

Pijnlijke buikkrampen na de bevalling

2 min
Levering
Zwanger

Pijnlijke buikkrampen na de bevalling

2 min
Éveil, Santé
<p>Ik ben net bevallen en heb last van pijnlijke buikkrampen. Zijn dit naweeën? Moet ik een dokter verwittigen?

Ik ben net bevallen en heb last van pijnlijke buikkrampen. Zijn dit naweeën?

Wat zijn naweeën?

Je baarmoeder, 6 tot 8 cm groot voor je zwangerschap, heeft zich al die maanden uitgerokken tot 33 cm. Zodra de bevalling voorbij is, begint je baarmoeder zich afwisselend te ontspannen en samentrekken om zo terug haar oorspronkelijke grootte aan te nemen. De omvang van de baarmoeder is daarna terug vergelijkbaar met een grote vijg.

Het verkleinen van de baarmoeder naar haar oorspronkelijke omvang, noemt men ‘involutie'. De samentrekkingen zelf worden 'naweeën' genoemd.

Hoe herken je naweeën?

Naweeën zijn vergelijkbaar met hevige buikkrampen (zoals buikpijn tijdens maandstonden). Je ervaart ze dus als pijnlijk.

Hoe lang duren die naweeën?

Gelukkig gaat het maar om een tijdelijk ongemak. Naweeën treden binnen het eerste uur na de bevalling op en zijn tot 3 tot 4 dagen na de bevalling voelbaar.

De naweeën worden meestal pijnlijker na verschillende zwangerschappen omdat de spiervezels zich verschillende keren hebben moeten uitzetten.

Naweeën en borstvoeding

De naweeën zijn eveneens pijnlijker als je borstvoeding geeft omdat de baby door het zuigen de productie van ocytocine stimuleert.

Ocytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat de melk toeschiet, maar het stimuleert eveneens het samentrekken van de baarmoeder.

Als je beslist borstvoeding te geven, zullen je naweeën heviger zijn maar ook efficiënter om terug een platte buik te krijgen.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering