Wees gerust, borstvoeding geven is ook mogelijk als je weer aan het werk bent. Als je melk afkolft, kan je die 24 tot 48 uur in de koelkast bewaren. Het afkolven zal je bovendien helpen je borsten soepel en comfortabel te houden. Indien je een diepvries bezit, is het een goed idee een kleine reserve op te bouwen.
Omdat je niet altijd en overal borstvoeding kan geven, is een borstkolf vaak onmisbaar. Een borstkolf wordt vaak ook wel een borstpomp genoemd. Je kan moedermelk met de hand of met een borstkolf afkolven.
De ene moeder wil een discrete borstpomp die ze kan meenemen. De andere wil beide borsten tegelijk kunnenafkolven. Om te bepalen welk type borstkolf voor jou en jouw behoeften het beste is, kan je eerst met een lactatiekundige praten.
Op de website van Medela vind je een overzichtelijke lijst van de verschillende borstpompen en de situatie waarin ze het best passen. Medela levert innovatieve borstpompen voor elke manier van leven en voor elke portemonnee.
Moedermelk afkolven is iets wat je moet leren, dus gun jezelf genoeg tijd en geduld om dit onder de knie te krijgen. Wees niet teleurgesteld als je de eerste keer maar weinig melk krijgt. Oefening baart kunst!
Medela geeft je alvast een aantal belangrijke tips om vlot moedermelk af te kolven met een borstpomp.
In de kraamtijd gebruik je, voor het op gang brengen van de borstvoeding, een professionele borstkolf die daar speciaal voor gemaakt is. Deze borstkolf kan je huren bij de ziekenkas of jouw apotheek. Op de Medela website kan je de verhuurplaatsen van gespecialiseerde borstkolven terugvinden.