Babyboom
Babyboom
Baby

De beste borstpomp voor mijn borsten herkennen

3 min
Speciaal voor Mama
Baby

De beste borstpomp voor mijn borsten herkennen

3 min
Éveil, Santé
Ik wil gaan afkolven met een borstpomp. Hebben jullie tips over hoe ik de beste borstpomp voor mijn borsten kan herkennen?

Help, ik ga opnieuw aan het werk. Hoe zit het met borstvoeding?

Wees gerust, borstvoeding geven is ook mogelijk als je weer aan het werk bent. Als je melk afkolft, kan je die 24 tot 48 uur in de koelkast bewaren. Het afkolven zal je bovendien helpen je borsten soepel en comfortabel te houden. Indien je een diepvries bezit, is het een goed idee een kleine reserve op te bouwen.

Moedermelk afkolven met een borstkolf

Omdat je niet altijd en overal borstvoeding kan geven, is een borstkolf vaak onmisbaar. Een borstkolf wordt vaak ook wel een borstpomp genoemd. Je kan moedermelk met de hand of met een borstkolf afkolven.

De ene moeder wil een discrete borstpomp die ze kan meenemen. De andere wil beide borsten tegelijk kunnenafkolven. Om te bepalen welk type borstkolf voor jou en jouw behoeften het beste is, kan je eerst met een lactatiekundige praten.

Op de website van Medela vind je een overzichtelijke lijst van de verschillende borstpompen en de situatie waarin ze het best passen. Medela levert innovatieve borstpompen voor elke manier van leven en voor elke portemonnee.

Op de juiste manier afkolven

Moedermelk afkolven is iets wat je moet leren, dus gun jezelf genoeg tijd en geduld om dit onder de knie te krijgen. Wees niet teleurgesteld als je de eerste keer maar weinig melk krijgt. Oefening baart kunst!

Medela geeft je alvast een aantal belangrijke tips om vlot moedermelk af te kolven met een borstpomp.

Tips om juist af te kolven met een borstkolf

  • Koop nooit een borstkolf voor de bevalling! Je weet immers pas wat de behoeften van jou en je baby zijn na je bevalling en de kans is dan ook groot dat je een verkeerde borstkolf koopt. Bovendien zijn de kolven die je in de winkel kan kopen niet geschikt om in de kraamtijd de borstvoeding mee op gang te brengen.

In de kraamtijd gebruik je, voor het op gang brengen van de borstvoeding, een professionele borstkolf die daar speciaal voor gemaakt is. Deze borstkolf kan je huren bij de ziekenkas of jouw apotheek. Op de Medela website kan je de verhuurplaatsen van gespecialiseerde borstkolven terugvinden.

  • Het gebruik van een tweedehands borstpomp brengt besmettingsrisico´s met zich mee en wordt sterk afgeraden.
  • Voordat je een borstkolf voor de eerste keer gebruikt, moet je de gebruikaanwijzing goed lezen. Er zijn veel verschillende soorten borstpompen, met een verschillende bediening. Ga er nooit van uit dat je 'wel weet hoe het gaat'.
  • Was je handen altijd; of je nu met de hand afkolft of met een borstpomp. zoek altijd een comfortabele plaats.
  • Kies een borstschild (het deel van de kolf dat de vorm van een trechter heeft) dat bij jouw borst past. Het borstschild moet dicht rond jouw tepel passen, maar voldoende ruimte laten zodat jouw tepel niet tegen de wand van het schild schuurt. Jouw tepel moet midden in het schild zitten.
  • Maak het borstschild van de borstkolf vochtig om een betere afdichting te krijgen.
  • Begin het afkolven op het hoogste zuigniveau dat je nog prettig vindt. Het belangrijkste om goed te kolven is het stimuleren van uw toeschietreflex. Een onprettig gevoel of pijn hindert de toeschietreflex.
  • Masseer de borsten af en toe tijdens het afkolven om de toeschietreflex en de melkstroom te bevorderen.
  • Dubbel afkolven halveert jouw kolftijd (tot 10-15 minuten of minder) en jouw prolactineniveaus zijn hoger als je een dubbele kolf gebruikt, zodat je in minder tijd meer melk kunt produceren. Als je maar aan één borst tegelijk kolft, moet je een paar keer van de ene naar de andere kant omschakelen.
  • Borstvoeding afkolven mag nooit pijn doen. Als je pijn voelt, moet je onmiddellijk stoppen met afkolven en jouw lactatiekundige om raad vragen. Riskeer niet dat je gevoelige borstweefsel beschadigt door onjuist gebruik van een borstkolf!
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
Medela
Moedermelkbewaarzakjes
10.99
Kopen
En nog meer ...
Speciaal voor Mama