Voeding en het immuunsysteem
De voeding die je baby krijgt, speelt een vitale rol bij de ontwikkeling van zijn immuunsysteem. Borstvoeding gedurende de eerste 6 maanden blijft belangrijk. Moedermelk bevat namelijk belangrijke antistoffen, die je baby beschermen tegen ziektekiemen.
Een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding ondersteunt de opbouw van de weerstand van je kindje. De voeding die je kindje krijgt, bepaalt voor een groot deel de ontwikkeling van de bacteriën in zijn darmen. De darmen helpen namelijk het immuunsysteem om de onschuldige stoffen van de ziekteverwekkers te onderscheiden.
Prebiotische vezels helpen bij de ontwikkeling van gunstige bacteriën in de darmen en ondersteunen zo de opbouw van het immuunsysteem. Prebiotische vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten en graanproducten zoals brood, rijst en pasta.
Ook vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B6, C, D, ijzer, selenium, koper en foliumzuur, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Je kan deze vitaminen en mineralen terugvinden in citrusvruchten en groene groenten, maar ook vooral in rood vlees en graanproducten.
Borstvoeding bevat antistoffen tegen ziektes en helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem van de baby. Om een goede weerstand op te bouwen is het verder ook belangrijk dat je kindje in aanraking komt met de buitenwereld. Het afweersysteem leert namelijk van ieder contact met nieuwe stoffen (aarde, zand, stuifmeel, stof, ...), de schadelijke en onschuldige stoffen te herkennen. Alleen bij schadelijke stoffen moet het immuunsysteem in actie komen. Bij een allergie reageert het immuunsysteem ook op onschuldige stoffen.
Contact met anderen kinderen is niet alleen goed voor de ontwikkeling van je kind, maar ook voor zijn weerstand! Want zo komt hij weer in aanraking met nieuwe ziekteverwekkers. Zie dit niet als een probleem: het biedt je kindje juist de mogelijkheid om een goede weerstand op te bouwen. Het is dus heel normaal dat je kindje af en toe ziek is wanneer hij naar de onthaalmoeder, crèche of school begint te gaan. Natuurlijk is het vervelend als je kleintje verkouden wordt, of een paar dagen ziek of hangerig is. Maar denk eraan: na iedere doorgemaakte ziekte of verkoudheid is de weerstand weer wat sterker!
Een goede nachtrust is ook belangrijk voor een effectief immuunsysteem. 's Nachts worden immers de hormonen geproduceerd die de afweer versterken. Ook wanneer je baby zijn knuffel, fopspeen of vingers in zijn mondje steekt, komt hij in contact met nieuwe stoffen die bijdragen aan de ontwikkeling van zijn weerstand.
Het duurt meer dan 5 jaar voor het immuunsysteem van je baby op volle sterkte is. Geduld hebben is dus de boodschap. En veel knuffelen. Het versterkt jullie band en draagt ook nog eens bij aan de weerstand van je kindje! Door het lichaamscontact komt je baby volop in aanraking met goede bacteriën die jij bij je draagt.
Aarzel niet om je kindje dagelijks even bloot te stellen aan zonlicht. In de huid wordt dan vitamine D aangemaakt, wat het immuunsysteem versterkt. Vergeet geen zonnecrème te gebruiken!
Weer de gezonde vetten niet uit de voeding van je kindje. Deze vetten, die je bijvoorbeeld vindt in plantaardige oliën of avocado’s, spelen namelijk een belangrijke rol bij het versterken van de weerstand.
Laat je kindje met honden of katten spelen. Zo leert zijn immuunsysteem weer andere stoffen kennen. Bovendien is er minder kans op aandoeningen van de luchtwegen dan bij kinderen die dit contact niet hadden. Blijf er natuurlijk wel altijd bij om in de gaten te houden dat het contact met dieren goed verloopt.
Hoe goed ben jij op de hoogte van de weerstand van je kleintje? Vul de korte vragenlijst op de Nutricia-website in en test je kennis over dit thema! Zo helpen we misvattingen rondom weerstand de wereld uit.