Babyboom
Babyboom
Zwanger

In welk geval is er sprake van risicozwangerschap?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

In welk geval is er sprake van risicozwangerschap?

2 min
Éveil, Santé

De term ‘risicozwangerschap' wil in ieder geval niet zeggen dat de baby in gevaar is of dat de aanstaande moeder gevaarlijke risico's loopt. Deze term wordt gebruikt voor zwangerschappen die niet als ‘gewoon' beschouwd kunnen worden en die bijgevolg een striktere opvolging noodzaken.

Indien jouw zwangerschap als ‘risicozwangerschap' wordt bestempeld, hoef je je dus niet dadelijk ongerust te maken maar zal je wel je zwangerschap beter moeten laten opvolgen. Zeer uiteenlopende redenen kunnen aan de oorsprong liggen van een ‘risicozwangerschap':

  • De leeftijd van de aanstaande moeder is ongetwijfeld een belangrijk element. Zowel een zeer jonge leeftijd als een oudere leeftijd brengen een aantal risico's met zich mee. Bijgevolg is een striktere opvolging van de zwangerschap geen overbodige luxe.
  • Dergelijke strikte opvolging wordt ook aangeraden bij aanstaande moeders die al een reeks bevallingen achter de rug hebben. Het lichaam van de vrouw kan dan namelijk ‘moe' zijn en minder goed presteren. Bovendien nemen de meeste vrouwen die al verschillende keren zwanger zijn geweest het niet meer zo nauw met de nodige voorzorgsmaatregels tijdens hun zwangerschap.
  • De manier waarop vorige zwangerschappen verlopen zijn, spelen hier ook een rol. Je zal dus in ieder geval strikter worden opgevolgd indien een van je vorige zwangerschappen problemen heeft gesteld zoals: vroegtijdige bevalling, complicaties tijdens de zwangerschap, moeilijke bevalling, keizersnede, doodgeboren baby of misvormde baby.
  • Een zwangerschap die het gevolg is van een vruchtbaarheidsbehandeling vereist eveneens een strikte opvolging. In dit geval moet de aanstaande moeder veel rusten.

Het is ook mogelijk dat een hormonenbehandeling noodzakelijk is.

  • De socio-economische context kan ook een rol spelen. De kans op perinatale mortaliteit wordt namelijk vermenigvuldigd met twee als de aanstaande moeder uit een kansarm milieu komt.
  • Indien de aanstaande moeder last heeft van diabetes, hoge bloeddruk of een andere ziekte, dan spreekt het voor zich dat ook in dit geval een strikte opvolging noodzakelijk is.
  • Ten slotte wordt een bekkenafwijking ook als een risicofactor beschouwd omdat dit het goede verloop van de bevalling in het gedrang kan brengen.
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen