Babyboom
Babyboom
Baby

Jaloers op de baby

2 min
Familie
Baby

Jaloers op de baby

2 min
Éveil, Santé

“Ik kan haar niet alleen laten met haar zusje. Ik betrapte haar gisteren nog met een vork aan haar bedje. ” Ciska heeft een dochtertje van drie. En sinds kort heeft Olivia een zusje, Sara. Olivia is jaloers. Op de aandacht die haar kleine zusje van mama, papa en familie krijgt. Hoe ga je daar mee om?

Je oudste kindje voorbereiden op de baby

Als je opnieuw zwanger bent is, bereid je je oudere kindje(s) best goed voor op de komst van de nieuwe baby. Het is moeilijk te vatten voor een klein kind dat er zomaar opeens een baby in mama's buik groeit. Vertel het pas als je buik duidelijk toegenomen heeft in omvang.

Je merkt snel genoeg aan je kind wat het begrijpt en wil weten. Beantwoord vragen en lees samen een boekje over zwangerschap en baby's.

Betrek je kleuter bij de voorbereidingen. Laat hem of haar aan je buik voelen, een kleur voor de kamer kiezen (uit kleurtjes die jij natuurlijk al geselecteerd hebt) en een speelgoedje kopen voor de nieuwe baby.

Leg duidelijk uit hoe belangrijk je het vindt dat hij of zij grote broer of zus wordt. Hoe knap je dat van hem of haar vindt dat hij of zij al kan praten, lopen en al op het potje gaat. Vraag of hij of zij kan helpen de baby te verzorgen en maak nu al afspraken waar hij of zij mee kan helpen. Je rekent immers op grote broer en zus. Misschien krijgt grote broer of zus wel een nieuwe kamer of een groter bed om extra in de verf te zetten hoe groot hij of zij al is. Verf help je een goedkope maar nieuwe kinderkamer neer te zetten.

De baby is er!

Geef je oudste kindje de kans om als eerste het zusje of broertje te ontmoeten. Dit is het moment om het cadeautje af te geven. Jij hebt natuurlijk ook een leuke kleinigheid voor broer of zus gehaald.

Drukte in huis, een baby die opeens aandacht vraagt en zijn plaatsje in huis opeist. Dit kan tot veel verschillende emoties leiden. Ieder kind reageert op zijn eigen manier en op jonge leeftijd is het nog heel moeilijk om de emoties te uiten. Heel wat kleintjes lijken terug te vallen in de ontwikkeling door opeens alleen nog maar uit een fles te willen drinken of ander babygedrag te imiteren. Anderen worden opeens echte deugnieten en zullen net dat doen waarvan ze weten dat het eigenlijk niet mag. Allemaal manieren om aan te geven dat ze ook nog klein zijn en aandacht van hun ouders willen hebben.

Laat de baby bij papa, bij oma of opa en ga alleen met je oudste op stap. Probeer je kind niet nog meer in de rol van grote broer of zus te dwingen die altijd zorgzaam moet zijn. Groot zijn is vaak leuk, maar soms wil grote broer of zus ook gewoon klein zijn en lekker bij je op schoot zitten.

Grote vrienden?

Blijf altijd waakzaam als ze samen zijn. Hoe goed je peuter het ook kan bedoelen, soms zijn ze nog niet zo handig met knuffelen of vergeten ze als ze aan het spelen zijn dat er een kleine kwetsbare baby ligt.

Geef je oudste vooral complimentjes en positieve aandacht als hij lief is voor de baby of niet om aandacht zeurt.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie