Babyboom
Babyboom
Zwanger

Jouw weeën

2 min
Levering
Zwanger

Jouw weeën

2 min
Éveil, Santé

Er zijn verschillende factoren die erop kunnen wijzen dat de bevalling nadert. Voor vele vrouwen die voor de eerste keer moeten bevallen, is het natuurlijk verontrustend dat ze niet exact weten wat ze nu precies moeten voelen om te weten of de bevalling te begint. Er is echter geen reden tot ongerustheid want de meeste vrouwen hebben het snel door als de eerste tekenen er zijn. Theoretisch gezien vindt de bevalling plaats in de 41ste week amenorroe of uitblijven van de menstruatie. De helft van de vrouwen bevallen nochtans tussen 2 weken en een week voor de theoretische datum.

Wat de bevalling precies uitlokt, is tot op heden niet met zekerheid bekend. Er wordt wel eens gezegd dat de baby zelf bepaalt wanneer hij geboren wil worden. De baby zou namelijk op een bepaald moment stoffen produceren die veranderingen teweegbrengen in de hormoonhuishouding van de aanstaande moeder.

Het hormoon progesteron wordt afgebroken en er worden meer prostaglandines (stoffen die verantwoordelijk zijn voor het op gang komen van de bevalling) aangemaakt. De baby die klaar is om geboren te worden, produceert ook het hormoon cortisol dat de baarmoedermond doet rijpen. Zodra de baarmoedermond rijp is, wordt het bevallingshormoon oxyticine geproduceerd en begint de baarmoeder samen te trekken (weeën).

Er wordt ook wel eens beweerd dat de vrouw tegen het einde van de zwangerschap gewoon gevoeliger is voor stoffen in het lichaam die zorgen voor de samentrekkingen voor de baarmoeder. Volgens die theorie is het dus niet echt de baby die het startsein geeft.

Welke zijn de eerste voortekens die aantonen dat de bevalling nadert?

  • De eerste regelmatige weeën
  • Het verlies van de slijmprop
  • Het breken van de vliezen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering