Als je zwanger bent, krijg je te maken met een grote vreugde maar ook met heel wat ongemakken. Zwanger in de auto bijvoorbeeld, kan best beangstigend en ongemakkelijk zijn. Je krijgt je veiligheidsgordel niet aan, en je buik hangt tegen het stuur. Wij geven je graag wat tips om je zwanger in de auto goed te voelen.
Als het om een korte afstand gaat, kan je best de auto of de trein nemen. Vergeet in de wagen niet de veiligheidsgordel onder je buik te leggen om te voorkomen dat je baby gekwetst worden bij een eventuele botsing. Om zeker te zijn, kan je best een driepuntsgordel kopen. Zo'n gordel is veilig en niet schadelijk voor de baby, ook niet als je een ongeluk krijgt. De knelling van de gordel wordt opgevangen door het vruchtwater dat de baby omringt en beschermt.
Op langere afstanden kan je best niet zelf rijden maar je achter in de auto zetten met een kussen in je rug om rugpijn te vermijden. Vraag aan de chauffeur of hij om de 2 uur even wil stoppen zodat je je benen kan strekken.
Voel je je echt goed en heb je veel zin om zelf te rijden, dan is daar geen bezwaar tegen. Stel je stoel zo in dat je zo comfortabel mogelijk zit. Houd je rug zo recht mogelijk. In het begin van de zwangerschap kan je echter last krijgen van misselijkheid en duizeligheid, wat rijden uiteraard niet vergemakkelijkt. Hou er ook rekening mee dat je reactiesnelheid tegen het einde van je zwangerschap kleiner wordt.
De trein is een goed alternatief voor de wagen. De trein is trouwens comfortabeler dan de auto omdat je minder schokken voelt.
Hoe snel kun je weer autorijden na je bevalling? Dit verschilt uiteraard per persoon. Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om te herstellen van hun bevalling. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden.