Babyboom
Babyboom
Zwanger

Lekkende borsten in je zwangerschap?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Lekkende borsten in je zwangerschap?

2 min
Éveil, Santé
Het is niet raar als er tijdens je zwangerschap al moedermelk uit je borsten komt. Maar je wil natuurlijk dat niemand het merkt...

Je spreekt van lekkende borsten als er moedermelk uit je borsten komt op momenten dat dat niet nodig is: als je geen baby aan je borst hebt om de melk op te drinken. Lekkende borsten zijn vervelend, maar betekenen in feite dat je een goed werkende toeschietreflex hebt.

Lekkende borsten in je zwangerschap?

Het is niet raar als er tijdens je zwangerschap al moedermelk uit je borsten komt. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit in de laatste maanden. Dan komen er af en toe wat gelige druppeltjes vrij als je bijvoorbeeld onder een warme douche staat. Deze eerste melk heet Colostrum en zit boordevol met anti-stoffen en is heel voedzaam omdat het rijk is aan eiwitten. Colostrum wordt daarom ook wel eens de 1e vaccinatie genoemd. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe meer melk je kan gaan lekken. Je kunt spontaan gaan lekken, bij seksuele opwinding of bij het horen van een baby.

Sommige vrouwen hebben al eerder last van lekkende borsten, al vanaf de 16e week van hun zwangerschap. Maak je daar geen zorgen over: het betekent gewoon dat je melkproductie al goed op gang is.

Tips tegen lekkende borsten

Er is helaas geen middel waarmee je ervoor kunt zorgen dat je borsten ophouden met lekken. Met zoogcompressen, een soort ronde inlegkruisjes die je in je beha legt, kan je proberen de melk zo veel mogelijk op te vangen zodat die niet in je kleren terechtkomt. Vergeet wel niet je zoogcompressen regelmatig te verversen. Doorweekte compressen kunnen een schimmelinfectie veroorzaken.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen