Babyboom
Babyboom
Zwanger

Maagverkleining gehad?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Maagverkleining gehad?

2 min
Éveil, Santé
Dit moet je weten na een maagverkleining over zwanger worden.

Overgewicht en een zwangerschap gaan niet goed samen. Maar toch moet je ook twee keer nadenken voor je kiest voor een maagverkleining.

Dat zeggen artsen van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven. Een literatuurstudie toont aan dat vrouwen die een maagverkleining hebben ondergaan, tijdens een zwangerschap meer risico lopen op complicaties. 

Je moet minstens 12 tot 24 maanden wachten om zwanger te worden; tot je gewicht weer min of meer stabiel is.Opgelet, tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap voelen vele vrouwen zich misselijk en moeten ook vaak braken, wat het herstelproces van een pas geopereerde maag niet ten goede komt.

Een vitaminetekort is een veelvoorkomend gevolg van een maagverkleining en kan resulteren in belemmering van de groei van je baby. Dit kun je – al voordat je zwanger bent – voorkomen door een speciaal vitaminepreparaat aan te vragen op doktersrecept.

Bij zwangere vrouwen met een verkleinde maag raken de darmen sneller bekneld, waardoor ze moeizamer kunnen eten. De darm moeten dan worden 'bevrijd', waarbij er kans is op vroeggeboorte of het overlijden van moeder en baby. Als vrouwen te laat (na 48 uur) worden geholpen, lopen zij het risico op een operatie waarbij een afgestorven stuk darm moet worden weggehaald. Bij of na zo'n operatie overlijdt 10 procent van de vrouwen en 14 procent van de baby's.

Elk jaar laten in België naar schatting zowat 15.000 mensen zich opereren om gewicht te verliezen. De voorbije vijf jaar is het aantal maagoperaties meer dan verdubbeld.Er is geen duidelijkheid hoe vaak Vlaamse vrouwen met maagverkleiningen zwangerschapsproblemen krijgen.

Vrouwen die een maagverkleining hadden, laten zich bij buikkrampen best onderzoeken door een arts.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen