Babyboom
Babyboom
Zwanger

Jij in maand 6 van je zwangerschap

5 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Jij in maand 6 van je zwangerschap

5 min
Éveil, Santé
De kilo’s vliegen er nu sneller aan en je baby beweegt volop.

Einde van je tweede trimester: de zesde maand is een van je beste. Je baby wordt sterker en sterker! Aan jouw kant kunnen een paar kleine ongemakken opduiken die je ergeren.

6 maanden zwangerschap: aan de kant van de moeder.

Je baarmoeder groeit nog steeds, maar je kunt het niet langer negeren! U zult bijna 400 gram per week aankomen, waarvan meer dan de helft naar de baby gaat. Je huid wordt steeds strakker, dus hydrateer haar voldoende om haar elastischer te maken en vermijd zo mogelijk striae.

Je buik wordt meer en meer zichtbaar. Uw borsten zijn ook gevasculariseerd: er verschijnen kleine adertjes. Ze kunnen heel gevoelig zijn. Sommige vrouwen ondervinden ongemak, zoals tintelingen, als gevolg van de toename van de omvang van uw borsten. Een goede, ondersteunende beha helpt je hier doorheen.

Uw bloeddruk kan dalen omdat uw bloedvolume hoger is. U kunt krampen krijgen, die kunnen worden verzacht door vitaminen en mineralen in te nemen die door uw arts worden aanbevolen. Het kan zijn dat je tandvlees makkelijker bloedt als je je tanden poetst. Uw speekselafscheiding kan ook toenemen. Maak je geen zorgen. Alles zal weer normaal worden na de geboorte van het kind.

In deze fase van uw zwangerschap kunt u pijn in uw bekken en buik hebben. Pijn in de baarmoeder is niet noodzakelijk een wee, maar kan het gevolg zijn van spijsverteringsproblemen, het uitrekken van de gewrichtsbanden of de inwerking van hormonen op het bekken waardoor de gewrichtsbanden losser worden om de passage van de baby te vergemakkelijken.

Ook uw rug komt onder grote druk te staan: uw lumbale kromming neemt toe. Het gewicht van uw buik is voelbaar... U moet erop letten dat u telkens wanneer u gaat zitten een goede houding aanneemt en niet te gebogen blijft. Een consult bij uw arts zal u geruststellen en u doorverwijzen naar een fysiotherapeut of osteopaat.

Ook uw rug komt onder grote druk te staan: uw lumbale kromming neemt toe. Het gewicht van uw buik is voelbaar... U moet erop letten dat u telkens wanneer u gaat zitten een goede houding aanneemt en niet te gebogen blijft. Een consult bij uw arts zal u geruststellen en u doorverwijzen naar een fysiotherapeut of osteopaat.

Waarom probeer je geen homeopathie of acupunctuur? Het zal u helpen uw hoofd vrij te maken van stress (ja, we weten het, u stelt zich duizend vragen) en uw rugpijn te verlichten bijvoorbeeld.

Uw kind wordt steeds onrustiger en herkent uw stem.

Ja, het is niet omdat hij in uw buik zit dat hij niets hoort, integendeel, zijn oor is nu volgroeid en baby is ontvankelijk voor de geluiden rondom hem.  Wij moedigen u en uw partner aan om te beginnen, of door te gaan, met hem te praten (vertel hem wat u aan het doen bent...), slaapliedjes te zingen of naar muziek te luisteren.

Het is een tijd om relaties op te bouwen en je voor te bereiden op het ouderschap.

Uw prenataal bezoek

In uw 6e maand van de zwangerschap zult u uw prenatale bezoek hebben. Dit zal waarschijnlijk worden uitgevoerd door de persoon die uw levering zal volgen. Dit is een gelegenheid om vragen te stellen en te praten over eventuele ongemakken die u ervaart.

Uw arts voert een klinisch onderzoek uit, waarbij uw gewicht en bloeddruk worden gecontroleerd en de hoogte van de baarmoeder en uw taille worden gemeten. Hij zal een vaginaal toucher en palpatie doen om de positie van de baby te bepalen, die nog genoeg tijd heeft om van positie te veranderen! Een reeks laboratoriumonderzoeken zal worden voorgeschreven: toxoplasmose, onderzoek naar suikerziekte of bloedarmoede, urineonderzoek, enz.

En de vader?

De reacties van papa verschillen van man tot man. Elke man zal zijn eigen manier hebben om ermee om te gaan, afhankelijk van zijn persoonlijke geschiedenis, zijn familiegeschiedenis en zijn relatie met het echtpaar. Sommige mannen zullen zeer betrokken, zeer teder, beschermend en zeer attent voor je zijn, terwijl anderen op de achtergrond zullen blijven.

Soms zal de kilte en het gebrek aan enthousiasme van je man je ergeren, verdrietig maken of zorgen baren. De vader zal de zwangerschap niet op dezelfde manier ervaren als jij. De nieuwe verantwoordelijkheden die hij op zich zal moeten nemen, kunnen hem bang maken, angstig. Hij kan zich ook buitengesloten voelen van de hechte band die u met uw baby heeft. In tegenstelling tot een vrouw, zal hij de fysieke veranderingen niet voelen die komen met het krijgen van een baby. Zelfs als sommige mannen een dekmantel ervaren (gewichtstoename...)! Het is belangrijk te weten hoe naar dit onbehagen te luisteren en de dialoog open te houden.

Van vrouw word je moeder en deze verandering in status kan de manier veranderen waarop hij naar je zal kijken. Van een koppel ga je een familie worden en dat leer je beetje bij beetje. Als de situatie geblokkeerd is en de dialoog is verbroken, zal hulp van buitenaf welkom zijn.

Voorbereiding op de komst van de baby

Met 6 maanden zwanger, is het nog vroeg om in te pakken voor de kraamafdeling. Maar je kunt beginnen met het inrichten van de babykamer. Verven en grote aankopen moeten worden voorzien, aangezien de laatste maanden van uw zwangerschap vermoeiender kunnen zijn en u misschien geen zin hebt om te winkelen of te doe-het-zelven. Het klaarmaken van de kamer van je kind is een uitstekende gelegenheid om ook papa erbij te betrekken. Het is het beste als hij het schilderwerk doet, want de geuren kunnen onaangenaam zijn voor een zwangere vrouw.

6e maand aan de zijde van de baby

Je baby is nu bijna 'compleet'.

Al zijn organen zijn gevormd. De fijn gemodelleerde voeten en handen hebben nagels.

Nu neemt hij geluiden waar, die van uw lichaam (uw hart, darmgeluiden) en geluiden van buitenaf, muziek, uw woorden, ook al kan men zich voorstellen dat alles wat hij hoort vervormd is. Maar hij kan reageren op bepaalde geluiden! Praat tegen hem alsof hij al geboren is en laat de vader ervan genieten, zijn diepe stem is zeer rustgevend. Lage tonen bereiken hem beter en zijn meer ontspannend. Hij houdt vooral van muziek.

Zing, bespeel een instrument en luister naar muziek. Als, zoals de volkswijsheid zegt, muziek "de stemming verzacht", dan heeft het ook een echt massage-effect op u en het lichaam van uw baby.

Zijn oogleden kunnen nu open en zijn gezicht wordt verfijnder: zijn wenkbrauwen komen tevoorschijn, zijn oren zijn beter afgelijnd, zijn neus is assertiever, zijn hals is duidelijker. Hij beweegt nog veel, hij kan op zijn duim zuigen of hikken.

Van nu af aan, zal hij echte slaap fases hebben. Hij slaapt tussen de 18 en 20 uur per week! Zijn longen zijn goed ontwikkeld. Hij meet tussen 30 en 35 cm en weegt tussen 1 kg en 1,2 kg. Je kleintje is sterker en energieker geworden! Hij heeft de grijpreflex al verworven en slikt bijna 4 liter vruchtwater door.

Zijn ontwikkeling

Hij is ongeveer 30 cm lang en weegt ongeveer 1 kg.

Ontdek nu in onze shop !
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen