Babyboom
Babyboom
Zwanger

Mag je je baby dragen na een keizersnede?

2 min
Levering
Zwanger

Mag je je baby dragen na een keizersnede?

2 min
Éveil, Santé

Een keizersnede is een grote buikoperatie en ook al heb je er iets prachtigs voor teruggekregen, je moet tijd nemen om te herstellen van een grote operatie. Babyboom geeft je alvast enkele tips om gezond van je operatie te herstellen en er snel weer mooi uit te zien!

Doe het rustig aan na een keizersnede

Verwacht niet teveel van jezelf en doe het voorlopig rustig aan. Luisteren naar je eigen lichaam en geest is eigenlijk het belangrijkste advies wat we je kunnen geven.

Aanvaard hulp die familie en kennissen je aanbieden. Gezinshulp is zinvol in een druk huishouden met meerdere kleine kinderen. Naarmate je meer hulp hebt als je thuiskomt, is de overgang gemakkelijker en wen je sneller aan uw nieuwe levenssituatie.

Mag ik mijn baby opheffen na een keizersnede?

Vermijd zware inspanningen de eerste dagen na je bevalling! Je bent waarschijnlijk wel in staat je baby op te tillen zodra je weer op je benen kan staan en hem eventjes te dragen. Na de eerste weken merk je dat je geleidelijk ook weer meer kunt doen. Zwaar tillen (vuilniszakken, zware boodschappentassen) wordt de eerste zes weken nog afgeraden.

Een douche of een bad na een keizersnede?

Al snel na de operatie kan je onder de douche. Sommigen raden een bad af zolang er nog bloederige afscheiding is (gemiddeld 2-4 weken), anderen hebben hier geen bezwaar tegen. Mocht er nog wat vocht of een beetje bloed uit de wond naar buiten komen, dan kan je de wond met de douche schoonspoelen, voorzichtig drogen, en een droog gaas eroverheen doen om uw kleding te beschermen.

Het litteken na de keizersnede

Na een keizersnede zal je de eerste tijd last hebben van het buiklitteken en moeite hebben met zitten en met opstaan. Waarschijnlijk loop je toch na 24 uur al weer rond.

Met buikspieroefeningen kan je zes weken na de operatie weer beginnen. De verschillende lagen van de buikwand zijn dan goed genezen. Aan de zijkant van het litteken heb je de eerste tijd soms een trekkend gevoel van inwendige hechtingen. Maak je daar geen zorgen over.

Je houdt vrij lang een doof gevoel rond het litteken. Boven dit gebied met een doof gevoel is er dikwijls halverwege de navel een gebied dat juist extra gevoelig is. Vaak is pas na 6 tot 12 maanden het gevoel in de buikwand weer normaal.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering