Babyboom
Babyboom
Zwanger

"Mannen die kiezen voor haptonomie staan er niet meer dom bij tijdens de bevalling"

2 min
Levering
Zwanger

"Mannen die kiezen voor haptonomie staan er niet meer dom bij tijdens de bevalling"

2 min
Éveil, Santé
<p>Kan een man meer doen dan je handje vasthouden bij de bevalling? Ja! (En dan hebben we het niet over de man die met de camera elke wee vastlegt!)

Het antwoord is 'ja'! Moedige mannen die er geen zin in hebben enkel toe te kijken terwijl hun vrouw met pijn bevalt, kunnen zelf actief helpen bij de bevalling!

Papa helpt bij de bevalling

Perinatale haptonomie beperkt zich niet tot een eenvoudige voorbereiding op de bevalling. De bedoeling is hier dat de ouders een band opbouwen met de baby door liefdevolle aanrakingen. Door de buik te strelen of door andere tedere aanrakingen van de buik, krijgen de ouders al vroeg een affectieve band met hun baby. Naarmate de baby groeit, vangt hij sneller de signalen op van de hand op de buik en bijgevolg reageert hij dan ook sneller.

De toekomstige papa speelt een belangrijke rol bij haptonomie. Doordat de baby maandenlang leerde reageren op de bewegingen, helpt papa bij de bevalling de baby naar buiten te begeleiden. Haptonomie is dan ook ideaal voor een papa die de bevalling actiever wil meemaken!

Hoe werkt haptonomie?

Vanaf ongeveer twintig weken, als het kind begint te bewegen, start je met de cursus haptonomie. Een baby streeft van nature naar fysiek contact. Je merkt dat al als je je hand op de buik legt en de baby ernaartoe beweegt.

Jouw partner leert tijdens de cursus hoe hij met aanrakingen je kindje kan doen bewegen. Die bewegingen worden herhaald bij de bevalling; je kindje wordt letterlijk naar buiten begeleid door papa.

Daarnaast leert jouw partner hoe hij door aanrakingen jou kan doen ontspannen. Bij een sterke wee vergeet een vrouw wel eens hoe ze aan de hand van een rustige ademhaling de pijn beter de baas kan; een aanraking kan haar terug in dat bewustzijn brengen.

Hoe kan de toekomstige papa nog meer helpen bij de bevalling?

Heel wat papa's staan liever in de zijlijn, maar maken foto's of een film van de bevalling. Hier vind je een aantal tips voor deze papa's.

Andere papa's willen dan graag helpen op het ogenblik dat de baby geboren is en knippen de navelstreng door. Laat je arts tijdig weten dat papa graag wil helpen!

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering