Vele vrouwen houden van het idee onder water te bevallen omdat het doet dromen van een zachte bevalling met minder pijn. Toch is het aantal bevallingen onder water sinds het einde van de jaren '70 niet erg toegenomen. Waarschijnlijk is dit te verklaren door de veralgemening van epidurale verdoving, het gebrek aan beschikbaarheid van verloskundige teams en de nieuwe veiligheidsnormen die op het gebied van geboortes moeten gerespecteerd worden.
Wat daarentegen wel steeds meer gebeurt, is dat de ontsluitingsfase plaatsvindt in een groot bad met heet water. De warmte van het water en de gewichtloosheid helpen de moeder ontspannen en bevorderen de arbeid.
In sommige gespecialiseerde klinieken is het mogelijk om zonder probleem onder water te bevallen. Daarvoor moeten wel een aantal voorwaarden vervuld zijn:
Voor sommige aanstaande moeders kan onder water bevallen gevaarlijk blijken. Dat is zo voor vrouwen met een te smal bekken, hypertensie, risico op vroeggeboorte....
Onder water bevallen wil niet zeggen dat er minder controle is. Er bestaan waterdichte monitors die gebruikt kunnen worden. Een keizersnede blijft ook steeds mogelijk als zich complicaties voordoen.
Volgens de voorstanders van deze bevallingsmethode bestaat er geen enkel risico op verdrinking dankzij de ‘zwem- en duikreflex' die baby's hebben.