Babyboom
Babyboom
Zwanger

Onder water bevallen, een populair idee?

2 min
Levering
Zwanger

Onder water bevallen, een populair idee?

2 min
Éveil, Santé

Onder water bevallen

Vele vrouwen houden van het idee onder water te bevallen omdat het doet dromen van een zachte bevalling met minder pijn. Toch is het aantal bevallingen onder water sinds het einde van de jaren '70 niet erg toegenomen. Waarschijnlijk is dit te verklaren door de veralgemening van epidurale verdoving, het gebrek aan beschikbaarheid van verloskundige teams en de nieuwe veiligheidsnormen die op het gebied van geboortes moeten gerespecteerd worden.

Een deel van je bevalling onder water

Wat daarentegen wel steeds meer gebeurt, is dat de ontsluitingsfase plaatsvindt in een groot bad met heet water. De warmte van het water en de gewichtloosheid helpen de moeder ontspannen en bevorderen de arbeid.

In sommige gespecialiseerde klinieken is het mogelijk om zonder probleem onder water te bevallen. Daarvoor moeten wel een aantal voorwaarden vervuld zijn:

  • De voorbereiding op de bevalling moet plaatvinden in een zwembad
  • De ontsluiting vindt meestal plaats in een heet bad maar de aanstaande moeder blijft vrij om eruit te komen en wat rond te wandelen
  • Het water van het bevallingsbad moet gezuiverd zijn en verwarmd op 36,5°;

Risico's van onder water bevallen

Voor sommige aanstaande moeders kan onder water bevallen gevaarlijk blijken. Dat is zo voor vrouwen met een te smal bekken, hypertensie, risico op vroeggeboorte....

Onder water bevallen wil niet zeggen dat er minder controle is. Er bestaan waterdichte monitors die gebruikt kunnen worden. Een keizersnede blijft ook steeds mogelijk als zich complicaties voordoen.

Volgens de voorstanders van deze bevallingsmethode bestaat er geen enkel risico op verdrinking dankzij de ‘zwem- en duikreflex' die baby's hebben.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering