Babyboom
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 1 maand oud

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 1 maand oud

2 min
Éveil, Santé
Bij de geboorte weegt een voldragen baby 2,6 kg tot 4,5 kg. In de eerste week verliest hij 5 tot 10% van zijn gewicht, dat hij daarna weer zal winnen.

Zijn lichamelijke ontwikkeling

Het gewicht en de lengte van je kindje zullen op korte tijd spectaculair evolueren.  De gemiddelde groeiwaarden worden symbolisch weergegeven door groeicurves die je kinderarts bijhoudt.

 

Hoe kies je je kinderarts?

Deze kinderspecialist zal jou en jouw kindje zeer regelmatig opvolgen, en wel 1 x per maand tijdens zijn 1ste levensjaar. Het is daarom van groot belang dat er een stevige vertrouwensband tussen jullie beiden ontstaat. Een goede kinderarts is bezorgd om de gezondheid van je baby, kijkt naar zijn psychologische ontwikkeling en biedt een luisterend oor voor al je grote en kleine zorgen en problemen. Laat dit je keuze bepalen. En nog een praktische tip: kies indien mogelijk een kinderarts dicht bij huis.

 

Zijn gewicht

Bij de geboorte weegt een voldragen baby 2,6 kg tot 4,5 kg. In de eerste week verliest hij 5 tot 10% van zijn gewicht, dat hij daarna weer zal winnen. Tijdens de eerste maand komt je baby gemiddeld 30 gram per dag aan. Vergeleken met de evolutie van de lengte volgt het gewicht een minder regelmatige curve en is het meer afhankelijk van externe factoren zoals ziekte, een verandering in de voeding, ... Als je kleintje op regelmatige wijze aankomt, dien je het niet elke ochtend te wegen. Een regelmatige controle bij de kinderarts volstaat. De arts zal je het principe van de gewichtscurve uitleggen en je kindje hierop plaatsen. Staar je echter niet blind op cijfers. Alleen als je baby teveel aankomt of teveel afvalt ten opzichte van de gemiddelde curve  is verder onderzoek geboden.

Zijn grootte

Een baby groeit enorm. Van 50 cm bij de geboorte naar 74 cm na 1 jaar. Gedurende de eerste drie maanden groeit hij 10 cm en in zijn eerste jaar 24 cm. Het spreekt voor zich dat een gezonde en gepaste voeding essentieel is voor een dergelijke ontwikkeling.

Zijn schedelomtrek

Bij elke consultatie zal de arts de hoofdomtrek van je baby meten. De schedelbeenderen zijn immers nog niet samengegroeid, vandaar de indrukwekkende fontanellen bij een boreling. Tijdens de 1ste twee levensjaren voltrekt zich het belangrijke proces van de hersenvorming.  De schedelomtrek groeit hierbij van ongeveer 35 cm bij de geboorte tot ongeveer 50 cm rond de leeftijd van 2 jaar. De hersenen groeien niet alleen, ze veranderen ook en organiseren zich. 

Resultaat: een boreling die onbeweeglijk in zijn wieg ligt, groeit uit tot een kind dat spreekt, zindelijk is, stapt, speelt.... Een rechtstreeks gevolg van deze snelle groei en ontwikkeling is de herstel- en compensatiecapaciteit van onze hersenen. Het controleren van de hoofdomtrek is daarom zeer belangrijk om de geringst mogelijke afwijking op te sporen en vervolgens het vermogen tot herstel te bevorderen.

 

Zijn motorische ontwikkeling

Liggend op zijn buik, tilt je baby zijn hoofdje even op om het een beetje te draaien en zijn mond of neus vrij te maken. Let erop dat je goed het hoofdje ondersteunt bij het optillen of dragen van je baby. Liggend op zijn rug zijn zijn beentjes ‘als een kikker’ gebogen, de ene arm gebogen en de andere gestrekt alsof hij met een boog schiet. Als je hem rechtop zet, heeft hij nog steeds een beetje de reflex van het ‘automatisch stappen’.

Ontdek nu in onze shop !
Babee Nature
Babee Nature Luierbalsem 50ml Bio
8.48
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Babee Nature
Babee Nature Luierbalsem 50ml Bio
8.48
Kopen
Philips Avent
Natural 2.0 starterset Glas
37.24
Kopen
67%
Nippes
Veiligheidsnagelknipper
9.79
Kopen
Et encore plus de ...
Ontwikkeling van de baby