Babyboom
Babyboom
Baby

Baby geboren? Ontdek onze geboortechecklist!

2 min
Organisatie/Administratie
Baby

Baby geboren? Ontdek onze geboortechecklist!

2 min
Éveil, Santé
De eerste dagen als kersverse ouder staan helemaal in het teken van genieten, maar verlies ook zeker de administratieve rompslomp niet uit het oog.

Je hebt er negen maanden op gewacht, maar ein-de-lijk kun je je baby in je armen nemen. De eerste dagen als ouder staan helemaal in het teken van genieten, maar verlies ook zeker de administratieve rompslomp niet uit het oog. Zo moet je onder meer je kind laten inschrijven in het bevolkingsregister. In dit artikel vind je een handige checklist, zodat je niets over het hoofd ziet!

Een checklist voor na de geboorte

✓ Geef je baby binnen de vijftien dagen aan bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats van je kind. In sommige steden en gemeenten kun je de aangifte ook in het ziekenhuis doen.

✓ Geef ‘het document bestemd voor de ziekteverzekering’ af aan je ziekenfonds.

✓ Geef ‘het document bestemd voor het kinderbijslagfonds’ af aan de uitbetaler van je Groeipakket of kinderbijslagfonds.

✓ Breng de kinderopvang, je werkgever en je verzekeringsmakelaar op de hoogte van de geboorte van je zoon of dochter.

Breng de geboorteaangifte in orde

De eerste stap van de geboorteaangifte, de kennisgeving van de geboorte, gebeurt door het ziekenhuis waar je beviel, of door de gynaecoloog of vroedvrouw bij een thuisbevalling. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor de tweede stap: de effectieve geboorteaangifte. De moeder, vader of meeouder van het kind is verplicht om binnen de vijftien dagen naar de burgerlijke stand van de geboorteplaats van het kind te gaan. In sommige steden of gemeenten kun je je kindje aangeven in het ziekenhuis. Neem zeker een attest van je dokter mee en vergeet de identiteitskaart van de moeder en van diegene die de geboorte aangeeft niet. Als je gehuwd bent, neem je ook je trouwboekje mee. Een niet-gehuwde vader moet een afzonderlijke erkenning laten opmaken door de burgerlijke stand.


Breng het ziekenfonds en het kinderbijslagfonds op de hoogte

Daarnaast moet je je ziekenfonds zo snel mogelijk op de hoogte brengen van de geboorte van je zoon of dochter. Bezorg het ziekenfonds ‘het document bestemd voor de ziekteverzekering’ dat je op de burgerlijke stand kreeg en plak er een klever op.

Vroeg je het startbedrag of kraamgeld al voor de geboorte aan, dan ontvang je na je bevalling automatisch het Groeipakket of de kinderbijslag. Koos je nog geen uitbetaler of kinderbijslagfonds? Kies er dan zelf een. Verwittig hen van de geboorte door je startbedrag of kraamgeld bij hen aan te vragen of door hen het document dat je kreeg op de burgerlijke stand te bezorgen. 

Vraag het startbedrag of kraamgeld aan

Laat ook even iets weten aan …

  • de (toekomstige) kinderopvang, zodat ze weten wanneer ze je kleine schat mogen verwelkomen.
  • je werkgever. Die zorgt ervoor dat je kind ‘ten laste’ wordt opgenomen op jouw loonbrief of die van je partner.
  • je verzekeringsmakelaar, om je hospitalisatie- of ongevallenverzekering in orde te brengen.

Sluit je aan bij Parentia! 

Parentia is dé uitbetaler van het Groeipakket in Vlaanderen en hét kinderbijslagfonds van Wallonië en Brussel. Parentia zorgt voor een stipte betaling van je Groeipakket en startbedrag of kinderbijslag en kraamgeld en helpt je graag verder met je gezinsadministratie. Zo heb je meer tijd voor wat echt telt! Ben je al aangesloten bij een uitbetaler of kinderbijslagfonds?

Stap over naar Parentia

 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Parentia.

Erkende Vlaamse uitbetaler. Elk kind heeft recht op een Groeipakket. Je kiest zelf een van de vijf Vlaamse uitbetalers. Veranderen kan na een jaar. www.groeipakket.be

Ontdek nu in onze shop !
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
94%
Bambix
Groeimelk met granen 1-3 jaar
13.50
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen