Babyboom
Babyboom
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 4 maanden oud

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 4 maanden oud

2 min
Éveil, Santé
Liggend op zijn buik strekt hij zich uit en speelt hij ‘vliegtuigje’. Als hij op zijn rug ligt, begint hij te rollen om op zijn buik terecht te komen.

Lichamelijke ontwikkeling

Gewicht

Een jongen weegt nu 5 kg tot 7,8 kg – Een meisje 4,8 kg tot 7,5 kg

Lichaamslengte

Een jongen is 59 cm tot 67 cm groot – Een meisje 58 cm tot 65 cm

Motorische ontwikkeling

Liggend op zijn buik strekt hij zich uit en speelt hij ‘vliegtuigje’.  Als hij op zijn rug ligt, begint hij te rollen om op zijn buik terecht te komen. Opgepast hier: laat hem nooit alleen op de luiertafel liggen. Hij zou weleens naar beneden kunnen donderen! Kies een stabiele tafel, met een voldoende hoge rand.

Hij houdt ervan dat je hem rechtop houdt. Hierdoor kan hij zijn hele lichaam uitrekken. Dit is een uitstekende oefening die veel spierkracht vergt omdat hij zijn hoofd mooi recht in het verlengde van zijn rug moet houden.

Speelgoed van de maand

Nu begint hij alles te grijpen wat hij ziet. Zet hem onder een speelgoedhekje of leg een telraam in zijn bedje, kinderwagen of in zijn park. Trekken, glijden, draaien, rammelen... Een heel programma om zich mee bezig te houden.

Het ontwaken van de zintuigen en het contact met anderen

Hij ziet het leven voortaan in reliëf, driedimensionaal. Dit is een groots moment. Zijn hersenen zijn nu in staat om de beelden die door elk van beide ogen worden waargenomen op elkaar te plaatsen. Hij slaagt er ook in om zijn beide ogen tegelijk te laten bewegen. Gedaan dus met de lichte vorm van scheelheid die natuurlijk is bij baby’s. Zijn zicht wordt steeds scherper, vooral als je dit stimuleert. Je baby slaapt nu minder; zet hem in een relax en neem hem vaak mee uit wandelen. Zijn blik zal worden geprikkeld door alles wat er om hem heen gebeurt en hij zal je verplaatsingen goed mee volgen.

 

Hoe ben je zeker dat je kindje goed ziet?

Als je het gevoel hebt dat je baby vaak voor zich uit staart, in het ijle, dat hij je niet volgt met zijn blik, praat hier dan over met je arts. Met speciale technieken slaagt men erin het zicht van zeer jonge kinderen te meten. Met als resultaat dat zelfs baby's een correctiebril kunnen dragen, wat ze gemakkelijk accepteren. Vroegtijdige opsporing is in de eerste plaats bedoeld voor baby's waarvan de ouders een oogafwijking hebben.

 

Een schaterlach en vrolijk gekir zijn nooit ver weg

Het begint met een licht gegiechel als je met hem speelt of hem kietelt en groeit uit tot een schaterlach. Dit zijn ook echte gesprekken met je baby, die met de middelen waarover hij beschikt, zich jouw toon eigen maakt en deze wijzigt in functie van de geluiden die hij hoort.  "Koekoe, ik ben terug", is een klassieker die je baby gegarandeerd doet schaterlachen.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen