Babyboom
Babyboom
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 9 maanden oud

4 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 9 maanden oud

4 min
Éveil, Santé
Hij staat op zijn benen. Je baby zit nu mooi rechtop, met kaarsrechte rug.

Lichamelijke ontwikkeling

Gewicht

Hij komt zoals gewoonlijk 500 g aan.

Een jongen weegt nu 7,5 kg tot 11 kg – Een meisje 7 kg tot 11 kg

Lichaamslengte

Je baby groeit ongeveer 1 cm

Een jongen meet nu 67 cm tot 76 cm – Een meisje 66 cm tot 75 cm

 

Motorische ontwikkeling

Hij staat op zijn benen. Je baby zit nu mooi rechtop, met kaarsrechte rug. Hij wil nog maar 1 ding: ontdekken. Hij begint zich daarom op handen en voeten voort te bewegen. Vaak achterwaarts en dan weer voorwaarts. Hij begint ook op te staan door bijvoorbeeld met zijn handen de rand van zijn kinderpark vast te grijpen. Het is gemakkelijk om zich recht te hijsen en het is leuk om zo ‘op hoogte’ te zijn, maar als hij weer naar beneden wil, wordt het moeilijker en weet hij niet wat doen.  Lage en stabiele meubels zijn nu ideaal voor je kindje om te oefenen. Kies comfortabele kleren, zodat ze niet in de weg zitten wanneer u zich verplaatst.

Van zodra je kindje zich alleen begint te verplaatsen worden trappen, ramen en balkons gevaarlijk. Het geraakt er wel op, maar weet vaak niet hoe het er weer af moet. Zijn ontdekkingsdrang is echter zo groot dat hij niet aarzelt om op een muurtje of tafel te klimmen. Wees dus zeer waakzaam, maar laat hem vooral zijn omgeving ontdekken. Leer hem de trappen op en af te gaan, eerst op handen en voeten en dan in rechtopstaande houding, door zich aan de leuning vast te houden.

Het ontwaken van de zintuigen en het contact met anderen

De muzikaliteit van woorden maakt hem heel vrolijk.

Hij breidt geleidelijk zijn woordenschat uit, eerst door de willekeurige vorming van da-da- en pa-pa-geluidjes en ten slotte door het uitspreken van het zo lang verwachte ‘ma-ma’.

Als hij hoort hoe blij dit je maakt, zal hij snel het belang van deze 2 lettergrepen doorhebben.  De grondslagen voor de ontwikkeling van echte taal zijn gelegd. Maak je geen zorgen als hij niets zegt, hij slaat immers de geluiden en woorden op voor later gebruik. Spreek wel geen "babytaal" tegen je kind onder het voorwendsel dat je je beter verstaanbaar moet maken. Dit werkt zo niet. Door eenvoudig en correct te spreken, door je handelingen uit te leggen, zal je baby geleidelijk aan je klanken door nabootsing herhalen. Praat vaak met hem, zo zal hij je ook sneller antwoorden. Waarschijnlijk reageert hij al op zijn naam en imiteert hij je zo goed als hij kan wanneer je spreekt of zingt. Hij wordt ook opmerkzamer en begrijpt nu je uitdrukkingen: als je boos of verdrietig bent... Dit is het begin van gevoeligheid en empathie. Baby kan zelfs gaan huilen als een ander kind huilt.

Het belang van een knuffel

De baby is nog steeds onderhevig aan de angst van de achtste maand en de scheiding van zijn ouders. Deze angst wordt nog verergerd door de angst om zijn knuffel te verliezen, die hij overal mee naartoe neemt. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een gevoel van bezit en baby is nu van streek als je een stuk speelgoed of een voorwerp afpakt waarin hij bijzonder geïnteresseerd was.

Gezondheid van de baby

Zoals we je vorige maand al waarschuwden, het is tijd voor een volledige check-up! De arts of kinderarts van je baby zal de groei, voeding en slaap van je kind controleren. Hij of zij zal je ook vragen stellen over de reflexen, de houding en het gedrag van je baby, om er zeker van te zijn dat zijn of haar ontwikkeling het normale verloop volgt. 

Het gehoor, het gezichtsvermogen en het gehoor zullen ook worden gecontroleerd.  Ook al zijn problemen met het gezichtsvermogen bij een baby heel moeilijk vast te stellen, toch zijn er bepaalde tekenen die kunnen worden opgespoord, bijvoorbeeld als de baby vaak stoot. Je kan dan een afspraak maken met de oogarts.  Tot slot zal de arts controleren of alle vaccinaties van je baby zijn uitgevoerd en krijg je de gelegenheid om deze arts alle vragen te stellen die je over jouw baby hebt.

Baby's slaap

Baby kan nog wat moeite hebben met scheiden voor het slapengaan, maar de effecten daarvan zijn normaal gesproken de laatste maand minder geworden. Zorg ervoor dat je doorgaat met het bedtijd ritueel dat je had ingesteld. Vergeet de knuffel niet, maar vermijd te veel pluisjes die de ademhaling van jouw kleintje zouden kunnen belemmeren.

Zijn voeding

Baby is een zoetekauw en eet nu veel verschillende dingen. Hij zal snel kunnen proeven wat er op je bord ligt. Na de introductie van groenten, fruit, vlees, vis en vetten, kunt u baby nu een nieuw eiwit aanbieden: eiwit!

Let op, dit kan allergeen zijn, dus wees voorzichtig. Je baby is nog steeds in een fase van het ontdekken van voedsel, wat betekent dat hij misschien allergieën aan het ontdekken is.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Nestle
Baby Snack Puffy Puffs Banaan Aardbei
1.89
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Nestle
Baby Snack Puffy Puffs Banaan Aardbei
1.89
Kopen
Good Gout
Banaan
4.20
Kopen
Sienna & Friends
Italiaanse Tomatensaus
3.17
Kopen