Babyboom
Babyboom
Baby

Op reis met vrienden en hun kinderen

3 min
Familie
Baby

Op reis met vrienden en hun kinderen

3 min
Éveil, Santé

Ben je van plan om op vakantie te trekken met vrienden, die ook ouders zijn? Of met een zus en haar drie kinderen? De verleiding om de huur van een huis aan de kust te delen is uiteraard groot, maar zijn zoveel mensen (koppels en kinderen) in één huis wel de garantie voor enkele weken leuke vakanties?

Na een lange reis ontdek je het ruime huis vlak bij het strand, de kinderen zijn verrukt en de ouders hopen zich eindelijk eens te kunnen ontspannen. De vakantie lijkt niet meer stuk te kunnen gaan. Nochtans kan de situatie snel omslaan in een nachtmerrie. We schetsen daarom enkele situaties die de sfeer ernstig kunnen verzieken, en we geven meteen ook enkele tips.

De eerste bron van ergernis is: de maaltijd

Hoe talrijke jullie zijn, hoe meer je moet kopen, maar ook bereiden. Wanneer je veel geluk hebt, blijkt je beste vriendin ook een prima kokkin te zijn. Maar op dit moment merk je ook de eerste 'culturele' verschillen. Karel, 8 jaar, is misschien wel gewend om heel evenwichtig te eten, en zal dus niet klagen wanneer hij dat weer moet doen. Maar Steven, 6 jaar, zweert misschien bij fish-sticks, pizza's, en dergelijke. De eerste zou wel eens onaangenaam verrast kunnen zijn wanneer de tweede dan wel dat lekkers krijgt en hij niet. En hop, het werk van lange jaren gastronomische opvoeding gaan teniet in slechts luttele seconden. Hoe reageren? Leg duidelijk uit aan je kind dat een gezonde voeding essentieel is. Vitaminen en voedingsmiddelen zijn noodzakelijk, en dus moet je fruit en groenten eten.

Op het moment dat de kinderen de tafel verlaten, loopt je zoon onmiddellijk weg met zijn neefje. Terwijl hij thuis wel altijd wil meehelpen. Het is belangrijk dat je al vanaf de eerste dag je zoon tot de orde roept, zelfs als hij even klaagt. Met een beetje geluk zullen de andere kinderen hem helpen en zo dit karweitje met z'n allen opknappen. Wanneer de ouders tussenkomen en je zeggen: “laat hen toch wat spelen, wij kunnen wel opruimen”, geef dan niet onmiddellijk toe. Het is tenslotte ook voor de ouders vakantie.

Een ander verschil is het bioritme

Jouw kinderen zijn misschien wakker rond 9h en staan niet op vooraleer ze eerst enkele minuten gelezen hebben, de anderen zijn dan weer met het eerste hanengekraai wakker en halen de hele boel op stelten. Best is toch wanneer elk zich een beetje aan zijn bioritme houdt anders zijn de kinderen na enkele dagen gegarandeerd doodop. Is dit het geval? Dan kan je hen misschien in begin van de namiddag een korte siësta laten doen. Vakanties hebben als eerste doelstelling dat de batterijen goed opgeladen worden om in volle vorm naar school terug te keren...

Opvoedingsidealen

In de namiddag kunnen de kinderen naar hartelust spelen, maar ook hier kunnen de verschillen soms groot zijn. Lies, 5 jaar, springt misschien onmiddellijk in het zwembad. Boris daarentegen wil zijn computerspelletje geen seconde uit het oog verliezen. Ook hier laat je beter je opvoedingsidealen niet in de steek. Het is nu het uitverkoren moment om in het water te spelen, zandkastelen te bouwen,... Game Boy of Playstation zijn net zoals thuis beperkt tot maximum 1 uur per dag!

Laurent is met zijn 10 jaar de oudste van de bende en doet niets liever dan de andere kinderen te pesten. Hij is namelijk 'groot', en uiteraard wil hij zich van de anderen onderscheiden door te schelden of te verwijten. Zijn jongere broer van 5 jaar zal misschien wel graag een voorbeeld nemen en zijn gedrag kopiëren. Je kan snel tussenkomen door Laurent duidelijk te maken dat hij niet zo mag praten. Tegen de jongste kan je dan opmerken dat hij beter geen woorden gebruikt, waarvan hij de betekenis zelfs niet begrijpt.

De zomer betekent niet dat alle educatieve regels zomaar overboord moeten gesmeten worden die je heel het jaar met veel moeite hebt proberen bij te brengen. Anderzijds ben je beter niet te streng... iedereen voelt zich immers in vakantiesfeer. Dus geniet er ook van!

Laatste tip

Zegt men niet dat men dan wel niet zijn familie kiest, maar dan wel zijn vrienden? Wel profiteer er dan alvast van om met enkele vrienden te vertrekken die dezelfde verlangens en interesses als jullie en je kinderen hebben. Vergeet dus dat gezin met 6 hyperactieve kinderen of een oude groottante... bedoeling is dat jullie ook kunnen genieten van jullie vakantie. Bovendien loop je met goede vrienden minder het risico op conflicten, en heb je achteraf een heleboel leuke anekdotes die je jaren later nog naar boven kunt halen!

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie