Babyboom
Babyboom
Baby

Op vakantie met een baby

4 min
Organisatie/Administratie
Baby

Op vakantie met een baby

4 min
Éveil, Santé
Waarheen?

Je kleintje wil met jou best naar het einde van de wereld. Bespaar hem de hoge bergen, want boven 1600 meter heeft hij het moeilijk. Bespaar hem een te ruig of te warm klimaat. Een gemiddelde hoogte, het platteland en de Atlantische kust zijn de beste plekjes voor hem. Kies liever een hotel- of huurformule dan een camping. Als je geen super-de-luxe kampeerwagen hebt is kamperen niet echt geschikt voor hele kleintjes. Het kan erg warm worden in de tent en de maaltijden en de dagelijkse hygiëne zijn minder makkelijk te verzekeren.

De zon

De zee, de lucht, de zon, je wilt er niets van missen. Vergeet niet dat de zon erg gevaarlijk is voor kleine kinderen. Pas op voor de weerkaatsing van het zonlicht op sneeuw of op water. Zonnebrandcrèmes zijn geen wondermiddelen, de tere huid van je baby kan je het best beschermen op de ouderwetse manier: hemdje aan, hoedje op dus ! Een parasol is ook altijd handig. Pas op voor een plotselinge hitte die koorts kan veroorzaken. Laat je kind nooit in de volle zon in de auto zitten. Bij erg warm weer moet je zorgen dat je kind genoeg drinkt.

 

Grote reizen

Documenten

Vergeet in de opwinding van het vertrek niet om enkele onmisbare papieren mee te nemen anders kan de lang verwachte reis wel eens heel kort uitvallen. Elke persoon die het Belgisch grondgebied verlaat is verplicht een identiteitskaart en vaak ook een geldig paspoort met een visum te hebben. Dat geldt ook voor baby’s. Kinderen tot zestien jaar mogen vaak op het paspoort van een van de ouders worden ingeschreven. Vergeet in geen geval de nodige ziekenfondspapieren die garanderen dat de onkosten voor medische zorgen net als in België vergoed worden. Je hoopt natuurlijk altijd dat het niet nodig zal zijn, maar vooral met kleine kinderen kan je beter een reis- en ongevallenverzekering afsluiten voor alle leden van het gezin. Hiervoor bestaan twee formules:

Tijdelijk abonnement: je verzekert je alleen voor de duur van je reis. Jaarabonnement: je bent het hele jaar door verzekerd, ook als je in België reist. Wat je eraan hebt ? Gratis repatriëring in geval van ziekte, ongeval, letsel, vergoeding van de medische kosten, …

 

Met het vliegtuig

Natuurlijk mag baby mee in het vliegtuig. Hij zal zijn luchtdoop heel goed verdragen, maar misschien last hebben van zijn oren bij het opstijgen en het landen. Geef hem een flesje of een snoepje om op te zuigen: een uitzondering moet kunnen. Kleed hem vrij warm aan, want de lucht in het vliegtuig is geklimatiseerd. Met de trein dankzij de gezinskortingen wordt het spoor weer een goedkope, praktische, veilige en comfortabele manier van reizen. Voor een lange tocht met kleine kinderen blijft de slaaptrein een ideale oplossing.

Met de trein

Kortingen

Reductiekaart openbaarvervoer Gezinnen met minstens drie kinderen onder de 25 jaar hebben recht op een korting :

  • kinderen jonger dan 12 reizen gratis
  • volwassenen en kinderen ouder dan 12 krijgen tot 50%* korting voor een Standaardbiljet 1e en 2e klas (korting niet van toepassing bij de aankoop van een klasverhoging)

 

Hoe kom je aan zo’n kaart ?

Als je lid bent van de Gezinsbond, haal dan een uittreksel van gezinssamenstelling bij de bevolkingsdienst van je gemeente en breng het naar een plaatselijk kantoor van de Bond.

Ben je geen lid van de Gezinsbond, haal dan een formulier van de gezinssamenstelling bij het dichtstbijzijnde station, vul het in en laat het legaliseren door de gemeente en de Kas voor Gezinsvergoedingen. Breng het daarna weer terug naar het station.

Lees meer over : https://www.belgiantrain.be/nl/tickets-and-railcards/overview-discount/large-families

 

 

Met de auto

Voor elk groot vertrek kan je beter enkele voorzorgen nemen voor het comfort en de veiligheid van de reizigers. Tijdens een lange reis is een prettige sfeer erg belangrijk, zowel voor de bestuurder als voor de inzittenden.

 

Hoe reizen ?

Tot 8 maanden leg je een baby het best in een reiswieg. Daarna kan je kleintje reizen in een autozitje. Je moet echt regelmatig stoppen, ongeveer elke twee uur, om te vermijden dat baby er genoeg van krijgt en begint te dreinen. Zorg ervoor dat het zitje hoog genoeg is om baby ook een blik op de buitenwereld te gunnen. Zorg dat je kind goed uitgerust is voor het vertrek, want vermoeidheid zorgt soms voor misselijkheid.

Zorg dat zijn hoofdje lichtjes achterover leunt. Hou het bezig door zijn aandacht op het landschap te vestigen. Rij rustig, stop regelmatig en geef het een tussendoortje voor je weer doorrijdt. Geef het bij wijze van uitzondering iets om in de auto op te knabbelen, maar liefst geen zoetigheden en frisdranken. Om wagenziekte te voorkomen kan je arts een braakwerend middel in druppels of siroop voorschrijven. Er is een ruime keuze aan homeopathische korrels voor alle soorten wagenziekte. Zijgordijntjes bieden een goede bescherming en laten zich makkelijk aanbrengen op de autoruiten. Trek je kind lichte, wijde kleren aan en geef het regelmatig iets te drinken. Rij niet met open ramen, zo krijg je tocht die het vooral op je kind heeft gemunt.

 

Laat je kind nooit alleen achter in de auto, ook niet voor twee minuten en zeker niet bij warm weer.

Ontdek nu in onze shop !
Lässig
Herbruikbare zakjes voor snacks Little Forest Fox
9.95
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Lässig
Herbruikbare zakjes voor snacks Little Forest Fox
9.95
Kopen
Lässig
Zakjes voor natte spullen Little Forest Fox
14.95
Kopen
Lässig
Zakjes voor natte spullen Little Dots/Sheep
14.95
Kopen