Babyboom
Babyboom
Baby

Kun je met je baby op reis met het vliegtuig?

2 min
Organisatie/Administratie
Baby

Kun je met je baby op reis met het vliegtuig?

2 min
Éveil, Santé
Vanaf welke leeftijd kan je veilig met het vliegtuig op reis met je baby? En waar hou je dan best rekening mee? We zetten al info op een rijtje.

Zuurstoftekort

In het geval je een vliegtuigreis met je pasgeboren baby overweegt, dien je rekening te houden met een mogelijk risico op zuurstoftekort. Tijdens het vliegen is de zuurstofconcentratie lager dan aan de grond: de ingeademde lucht bevat dan slechts 15-17% zuurstof, in tegenstelling tot de normale 21%. Deze lagere zuurstofconcentraties kunnen aanleiding geven tot zuurstoftekort bij jonge kinderen. Vooral pasgeborenen en baby’s jonger dan 1 jaar zijn hier vatbaar voor. Het probleem doet zich vooral voor gedurende lange vluchten, en zeker wanneer er bovendien sprake is van een onderliggend luchtwegprobleem.  De adviezen rond zuurstoftekort en vliegtuigreizen met jonge baby’s zijn tegenstrijdig, maar je houdt best rekening met onderstaande richtlijnen:

  • Onderneem geen vliegtuigreis met je baby in de loop van de eerste 1-2 levensweken, tot je er zeker van bent dat hij of zij gezond en wel is.
  • Vermijd lange vliegtuigreizen (> 6 uur) met je baby gedurende de eerste 3 levensmaanden.
  • Wanneer je baby bij de geboorte te kampen had met luchtwegproblemen (bijvoorbeeld na een vroeggeboorte), raadpleeg dan eerst je kinderarts voor je gaat vliegen. Hij/zij zal kunnen inschatten of er extra zuurstoftoediening nodig is tijdens de reis.
  • Is je baby prematuur geboren en heeft hij nu een luchtweginfectie, dan stel je de reis beter uit.

 

Verhoogde druk in het middenoor

Tijdens het opstijgen en meer nog tijdens het dalen, kan de druk in het middenoor oplopen, wat pijnlijk is voor je baby. Dit kun je opvangen door je baby te laten drinken tijdens het opstijgen en landen. Daags voor de vlucht ontzwellende neusdruppels toedienen kan ook helpen om de druk in de oortjes te verlagen. Vraag hiervoor een voorschrift/recept aan je arts. Wanneer je baby vlak voor de vlucht een acute middenoorontsteking heeft doorgemaakt, stel je de vlucht indien mogelijk met twee weken uit.

Nog een paar praktische zaken om rekening mee te houden indien je met je kindje het vliegtuig wilt nemen:

  • Kinderen onder de leeftijd van 2 jaar krijgen meestal geen eigen stoel. Vraag na bij de vliegtuigmaatschappij of je je baby veilig kunt vastgespen.
  • Gezien de strenge reglementering op vloeistoffen in de handbagage, neem je beter apart melkpoeder mee. Dat kun je dan aanlengen met water dat je aan boord vraagt.

 

Door Prof. dr. Christine Vanhole - Neonatoloog

Ontdek nu in onze shop !
Bepanthol
Hydraterende crème
10.42
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bepanthol
Hydraterende crème
10.42
Kopen
Pampers
Babydoekjes Harmonie Aqua 0% plastic
17.28
Kopen
Pampers
Doekjes Aqua Coconut
29.99
Kopen