Babyboom
Babyboom
Baby

Op zoek naar een plantaardig alternatief voor groeimelk? Zo maak je de juiste keuze.

3 min
Voeding
Baby

Op zoek naar een plantaardig alternatief voor groeimelk? Zo maak je de juiste keuze.

3 min
Éveil, Santé
Vanaf de leeftijd van één jaar mag je baby starten met groeimelk. Misschien verkies je dan een drank op plantaardige basis in plaats van melk? In dat geval is het van essentieel belang een groeidrank te kiezen die speciaal is afgestemd op de voedingsbehoeften van je baby. We helpen je alvast bij je keuze.

Aangepaste melk tot de leeftijd van drie jaar 

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt borstvoeding aan tot de leeftijd van ten minste 6 maanden en benadrukt dat kinderen tot hun drie jaar specifieke voedingsbehoeften hebben. Doorgaan met borstvoeding na zes maanden is natuurlijk de beste oplossing, maar als je kiest voor flesvoeding, geef je best een groeimelk die zo goed mogelijk is afgestemd op de vele behoeften van het zeer jonge kind.

Vormen plantaardige dranken een volwaardig alternatief?

In de eerste plaats verschilt een plantaardige drank in verschillende opzichten van groeimelk. Zoals de naam al aangeeft, is deze drank van plantaardige en niet van dierlijke oorsprong. Ze is niet gemaakt van koemelk of geitenmelk en mag dus niet als melk worden beschouwd, vandaar de term plantaardige drank. 

Plantaardige drank wordt gemaakt van granen, gedroogde vruchten, peulvruchten of oliehoudende zaden zoals quinoa, tarwe, haver, kastanjes, erwten, rijst, soja of amandelen. Zij bevat dus geen lactose.

Evenals bij melk die niet specifiek ontwikkeld is voor baby's en jonge kinderen, bestaat bij het gebruik van deze plantaardige dranken het gevaar dat je baby onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die noodzakelijk zijn voor zijn groei. Daarom mag je hem absoluut geen plantaardige dranken geven die niet speciaal ontwikkeld werden voor baby’s.

Zijn plantaardige groeidranken een goede oplossing? 

Een aantal fabrikanten biedt vandaag een paar groeidranken aan, zoals Nestlé Baby. Net zoals groeimelk is Nestlé® Plantaardige groeidrank geschikt voor je baby omdat deze verrijkt is met ijzer, vitamines A, C en D en mineralen zoals calcium. 

Om er zeker van te zijn dat deze drank de juiste samenstelling heeft voor jouw baby dien je zorgvuldig de lijst van ingrediënten op de verpakking te raadplegen zodat je een juiste keuze kan maken.

Om te vermijden dat je baby slechte eetgewoontes aanleert en/of tandcariës ontwikkelt, mag de groeidrank ook geen toegevoegde suikers bevatten. Sacharose, rietsuiker of fructose mogen dus niet bij de ingrediënten vermeld staan.

Een evenwichtige voeding voor je baby

Aanbevolen wordt om je kindje iedere dag 500 ml plantaardige drank te geven als aanvulling op een gediversifieerde voeding. Je kan hiervoor deze drank bijvoorbeeld combineren met groeimelk.

Baby’s in volle groei hebben immers veel afwisseling in hun voeding nodig. Leer je baby naast plantaardige dranken ook andere voedingsmiddelen en verschillende smaken kennen; laat hem kennismaken met de voordelen van zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen.

Je kan plantaardige groeidrank bijvoorbeeld ook gebruiken ter verrijking van baby’s hapjes. Een geopende doos blijft nog tot twee dagen goed in de koelkast.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Baby Cereals Honing
2.32
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Baby Cereals Honing
2.32
Kopen
Nestle
Baby Fruit Appel Banaan Aardbei
5.60
Kopen
Nestle
Fiesta Fruits 8x
12.88
Kopen
En nog meer ...
Voeding