Babyboom
Babyboom
Zwanger

Papa niet bij de bevalling aanwezig?

2 min
Speciaal voor Papa
Zwanger

Papa niet bij de bevalling aanwezig?

2 min
Éveil, Santé
Je hoort het steeds vaker; vrouwen die bevallen met hun moeder, hun zus of een beste vriendin aan hun zijde. De aanstaande papa is niet bij de bevalling aanwezig. Een schande? Of eigenlijk heel normaal? Waarom zien we deze trend steeds vaker?;

Papa niet bij de bevalling aanwezig?

Vroeger was het heel gebruikelijk dat een vrouw beviel zonder dat de papa daarbij aanwezig was. In sommige landen en culturen is dit nog steeds heel gebruikelijk. Maar in Vlaanderen en veel andere Westerse landen is het inmiddels verre van gebruikelijk als de man niet bij de bevalling aanwezig is.

Een bevalling is een gebeurtenis die iemands gevoelens grondig kan verstoren. Het is heel normaal dat sommige vaders terugschrikken voor al het bloed, voor de verandering die het lichaam van hun vrouw ondergaat tijdens de bevalling of voor het inknippen. Meer dan eens werd het seksleven van aanstaande vaders verstoord die gevoelig waren aan dit soort beelden. Je kan op voorhand nooit weten welke sporen de bevalling kan nalaten op de vaders verbeelding en je weet ook niet of die sporen negatief of positief zullen zijn.

Aanstaande vader niet bij de bevalling

De gulden regel is de aanstaande papa niet te verplichten aanwezig te zijn bij de bevalling. Het is een keuze die hij zelf moet kunnen maken en die je moet respecteren. Als een aanstaande vader ervoor kiest niet bij de bevalling aanwezig te zijn, zou hij daarover geen schuldgevoelens mogen hebben. Het was lang zo dat de sociale druk op dat gebied hoog lag en dat de aanwezigheid van de vader als evident, als een ‘must' werd beschouwd. Maar misschien komt er nu wel langzaam verandering in, ook in onze Westerse wereld.

Moeder of vriendin bij de bevalling

Steeds meer aanstaande moeders denken erover na hun moeder bij de bevalling te betrekken. Ook een zus of een beste vriendin worden vaak meegevraagd.

Feit is dat heel wat aanstaande papa stress krijgen van de bevalling. En dan wordt de aanstaande vader een probleem, want stress en angst neemt een bevallende vrouw extra op. En dat kan gevolgen hebben voor de bevalling. Want bij stress en angst wordt er adrenaline aangemaakt, en dat is de tegenhanger van het hormoon oxytocine, het hormoon dat de bevalling juist bespoedigt door de baarmoeder goed te laten functioneren. Het gevolg: een langere, moeilijkere bevalling. Vrouwen kunnen met deze angst beter om, waardoor ze een rustgevende factor bij de bevalling zijn.

Als je partner, de aanstaande vader, dus meedeelt dat hij liever niet bij de bevalling wil zijn, word dan niet meteen boos. Integendeel; denk er over na of je hem als stressfactor bij de bevalling wil hebben. Je hebt beslist vriendinnen en familie om je heen die je net zo goed - of beter - door je bevalling begeleiden.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Speciaal voor Papa