Babyboom
Babyboom
Zwanger

Waarom presenteert een baby zich in stuitligging?

2 min
Levering
Zwanger

Waarom presenteert een baby zich in stuitligging?

2 min
Éveil, Santé
Tegen het begin van de 8ste maand zoekt je baby een comfortabele houding door zijn billetjes stevig tegen de bovenkant van je baarmoeder te duwen. Hij voelt zich zo goed in deze houding dat hij niet meer zal bewegen tot D-day.
Er zijn echter een aantal redenen die hem ervan kunnen weerhouden om deze laatste acrobatische toer uit te voeren.

Je laatste echografie kan laten zien dat je baby het zich comfortabel heeft gemaakt met zijn hoofd omhoog en dat hij vastbesloten lijkt om in deze positie te blijven.
Hij ligt m.a.w. in stuit, zoals 4 % van de kindjes kort voor de bevalling.

Waarom draait hij zich niet?

Mogelijk heeft je baby een lichte, overigens onschuldige, zwakte in de heupen die zijn vermogen om zich om te keren beperkt. Misschien koos hij ervoor om zijn beentjes naar boven te strekken en kon hij zo door ruimtegebrek niet meer kantelen?

Ook een tekort aan vruchtwater kan zijn bewegingen bemoeilijken, of de navelstreng kan zich in zo’n positie bevinden dat bewegen moeilijk wordt. Men heeft hier geen rationele verklaring voor.

 

Men onderscheidt twee types stuitligging:

  • De onvolkomen stuitligging: deze situatie komt het meest voor. De baby heeft zijn benen gestrekt omhoog, met de voeten naast zijn gezicht.
  • De volkomen stuitligging: dit is de volledige kleermakerszit. Bij de bevalling zullen eerst de voeten verschijnen, wat een moeilijke situatie creëert omdat zijn ellebogen of de kin moeilijkheden kunnen ondervinden om doorheen de opening te geraken.

Naargelang de situatie zal de arts trachten je kindje te keren en in een ideale richting voor de geboorte te plaatsen. Deze techniek wordt uitwendige versie genoemd (het keren door uitwendige manipulatie).

Baby keren

Deze oplossing kan overwogen worden rond de 36ste maand om de baby in de goede richting te draaien door middel van een handeling van de gynaecoloog.

Deze handeling duurt een aantal minuten en kan ongemakkelijk zijn voor de vrouw. De baby zelf wordt goed bewaakt en als deze handeling hem niet bevalt, stopt de gynaecoloog met de versie.

 

Keizersnede of natuurlijke bevalling?

Er bestaat nog veel onenigheid over de beste bevallingswijze bij een stuitligging. Niettemin lijkt men vandaag eerder voorstander te zijn van een natuurlijke bevalling.

Je gynaecoloog zal de haalbaarheid ervan beoordelen aan de hand van de volgende criteria (plus nog andere):

  • Het is je eerste kindje....
  • Je bekken is groot genoeg. Hiervoor zal je bekken gemeten worden en het gewicht van je baby geëvalueerd worden: dit mag niet te groot zijn en evenmin wijzen op een groeivertraging.

Als er een medisch risico bestaat voor de baby of voor jezelf, hoe klein ook, zal zeker gekozen worden voor een (geplande) keizersnede.

Ontdek nu in onze shop !
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Levering