Babyboom
Babyboom
Zwanger

Pijn aan de borsten

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Pijn aan de borsten

2 min
Éveil, Santé
Pijn aan de borsten komt vaak voor bij zwangere vrouwen en nieuwe mama’s, meestal staat dit in verband met de hormonale cyclus. Deze pijn kan mild of ernstig zijn.

Pijn aan de borst : twee soorten pijn

Er zijn twee soorten pijn aan de borst : cyclische en niet-cyclische.

- Cyclische pijn: Komt vaak voor, het is het gevolg van hormonale veranderingen die doorgaans optreden vóór of tijdens de menstruatie. Ze onderscheidt zich door een acute gevoeligheid bij borsten en oksels.

- Niet-cyclische pijn: Borstpijn kan ook worden veroorzaakt door andere factoren... De belangrijkste oorzaken van deze "niet-cyclische" pijn zijn roken, kanker of het verschijnen van cysten.

Pijn aan de borst : hier zijn de verschillende oorzaken 

De puberteit

Tijdens de puberteit kunnen tienermeisjes borstpijn ervaren. Het wordt meestal veroorzaakt door het borstweefsel dat zich ontwikkelt en vervolgens spiercontracties veroorzaakt... soms pijnlijk!

De menstruatie

Tijdens de ovulatie hebben de borsten de neiging om groter te worden. Borstspanning is een indicator van het cyclisch functioneren van vrouwen en de transformaties die plaatsvinden.

Borstpijn en zwangerschap

De toename van de oestrogeenproductie, aanwezig tijdens het tweede deel van de menstruatiecyclus, maakt de borsten over het algemeen pijnlijk. Deze hormonen worden tijdens de zwangerschap in grote hoeveelheden geproduceerd. Dit resulteert in een toename van de borstklieren maar ook in de bloedtoevoer naar de borsten. Vanaf dat moment voelt de toekomstige moeder een soort zwaarte en een verhoogde gevoeligheid van de huid.

Pijnlijke borsten kunnen verschillende oorzaken hebben:

Stuwing van de borst

De borsten kunnen vol raken als de melk binnenkomt, als de baby minder drinkt of als de moeder te veel melk produceert voor haar behoeften. De borsten zijn dan zwaarder en omvangrijker, wat pijn veroorzaakt.

Tepellijster

Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel. Het kan zowel moeder als baby treffen. De moeder kan pijn in de tepel of in de borst voelen.

Een verstopt melkkanaal

Als de borst te lang vol blijft of wordt samengeknepen, kan het zakje met de melk verstopt raken en pijn en soms een knobbel op de borst veroorzaken.

Mastitis

Mastitis is een infectie veroorzaakt door bacteriën. Het gebeurt als de moeder scheuren heeft. De moeder vertoont naast haar borstpijn andere symptomen zoals koorts, koude rillingen, spierpijn.

Menopauze

Borstpijn tijdens de menopauze wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen.

Fibrocystische borstveranderingen

Cysten in de borsten verschijnen meestal als gevolg van een onbalans van hormonen. Cysten zijn veel voorkomende goedaardige tumoren bij vrouwen tussen de 35 en 50 jaar. Deze cysten gaan gepaard met pijn en ongemak.

Fibroadenoom

Fibroadenoom is een goedaardige tumor die ook borstpijn veroorzaakt. Het is te herkennen aan een kleine knobbel in de borst, gemaakt van fibreus weefsel.

Wat kan je doen bij borstpijn?

Bij pijnlijke of gebarsten tepels tijdens het geven van borstvoeding is het raadzaam om druppels moedermelk op de tepel te druppelen, dit zal eventuele pijn verlichten.

Om stuwing te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de baby goed aanligt. Over het algemeen moet het 8 tot 12 keer per dag worden gezoogd.

De behandeling van tepellijster wordt zowel bij moeder als kind gedaan om herbesmetting te voorkomen.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen