Babyboom
Babyboom
Zwanger

Prenatale massage, en de vele voordelen ervan

2 min
Levering
Zwanger

Prenatale massage, en de vele voordelen ervan

2 min
Éveil, Santé
Prenatale massage of therapeutische massage, gereserveerd voor gezondheidswerkers en gewijd aan de behoeften van de zwangere vrouw.

Gunstig voor de bloedcirculatie, prenatale massage vereist zeer nauwkeurige gebaren en moet alleen worden beoefend door gezondheidswerkers die bevoegd zijn voor deze taak.

Bovendien weigeren de meeste fysiotherapeuten en andere osteopaten dit type massage te beoefenen, ongeacht de duur van de zwangerschap. Het wordt niet onderwezen in fysiotherapi escholen, in tegenstelling tot postpartum massages.

Prenatale massage, de voordelen voor mama.

Prenatale massage werkt in op de ontwikkeling van het vrouwenlichaam tijdens de zwangerschap: het verlicht spierpijn en krampen.Eigenlijk zijn we van dit bovenstaande niet zo zeker !  Als de houding goed is (er wordt weinig rekening gehouden met het essentiële element), kan de zwangere vrouw zich hopelijk ontspannen.

Een bewering die niet klopt is dat prenatale massage bedoeld is om de spieren van de zwangere vrouw voor te bereiden op de bevalling. Dit type massage is geweldig voor het lichaam omdat het de gewichtdragende gewrichten ontlast, zoals de enkels, onderrug en bekken. Wat wel klopt is dat op het niveau van de bloedsomloop drainage de zwelling van de handen en voeten effectief kan verminderen.

Prenatale massage, de voordelen voor baby's

Vanaf de 4e maand van de zwangerschap) ontwikkelt prenatale massage het waarnemingsvermogen van de baby: hij hoort geluiden, voelt de strelingen maar ook de angsten van de toekomstige mama.

De mama zal, dankzij de massage, als er geen ongemak is, een genotshormoon afscheiden dat oxytocine wordt genoemd, en voelt veel geluk, tederheid... dat wordt doorgegeven aan de baby. Wat alleen maar gunstig kan zijn.

Indicaties voor prenatale massage

De zwangere vrouw ondergaat veel hormonale veranderingen : lichamelijke en hormonale veranderingen, dus massage wordt niet aanbevolen tijdens het eerste trimester. Het tweede en derde trimester zijn echter ideaal om te beginnen met prenatale massage.

Voor het massageproduct kun je het beste een neutrale, ongeparfumeerde olie gebruiken, in de eerste plaats omdat veel zwangere vrouwen een afkeer hebben van sterke geuren en vooral omdat essentiële oliën formeel gecontra-indiceerd zijn tijdens de zwangerschap.

Contra-indicaties

Tijdens het tweede trimester kan één keer per week worden gemasseerd en tijdens het derde trimester twee keer per week of vaker.De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn altijd de meest delicate. De risico's op een miskraam zijn veel groter en zwangere vrouwen wordt aangeraden om overmatig intensieve activiteiten te beperken.

Veel fysiotherapeuten of osteopaten weigeren prenataal te werken om de energie-uitwisseling tussen moeder en foetus niet te verstoren. Sommige masseurs zullen het er toch mee eens zijn u te masseren, want het is niet verboden, maar het is altijd aan te raden heel achterdochtig te zijn.

Ten slotte raden we ook af om vanaf de achtste maand een massage te ondergaan voor vragen over comfort, houdingen, ademhaling, enz. De risico's zijn veel lager, maar het ongemak is maximaal... Als gevolg hiervan accepteren veel salons alleen zwangere vrouwen tussen de vierde en zevende maand van de zwangerschap.

Sommige vrouwen (een meerderheid) kunnen er niet tegen als hun buik wordt aangeraakt. Deze buikmassage bestaat, maar moet worden afgeremd.Het aanraken van de buik kan worden vergeleken met het stimuleren van de baarmoeder en het veroorzaken van weeën.

Concluderend kunnen we stellen dat  prenatale massage weinig wordt beoefend en uiteindelijk meer een gecreëerde behoefte dan een echte is. Tijdens de zwangerschap moet de mama echter volledig veilig zijn.Dat is heel anders bij postnatale massage die alleen de mama toekomt en niet de foetus.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering