Babyboom
Babyboom
Zwanger

Rechtstaand bevallen?!

2 min
Levering
Zwanger

Rechtstaand bevallen?!

2 min
Éveil, Santé
Waarom bevallen we in ons land liggend? Kan je ook staand bevallen? En waarom wandel je beter even rond als de eerste weeën starten?

Rechstaand bevallen

Wist je dat de meeste vrouwen in de Westerse landen liggend bevallen, met de benen in de stijgbeugels? In andere culturen is dat eerder ongewoon en bevallen vrouwen rechtstaand of terwijl ze op de hurken zitten.

De voordelen van een rechtstaande bevalling

Als de bevallende vrouw rechtstaat, duwt het hoofdje van de baby op de cervix, wat de bevalling vergemakkelijkt. Ook de bloedstroom naar de placenta en de baby verbetert. Daarnaast wordt de ruimte tussen de bekkenbeenderen gemaximaliseerd en de gewrichten kunnen zich aanpassen zodat de baby meer plaats heeft om te bewegen.

Meer pijn bij een liggende bevalling

Eerder onderzoek toonde al aan dat neerliggen in de vroege fase van de bevalling uiteindelijk tot een pijnlijkere bevalling leidde. Vrouwen die konden knielen, rondwandelen, rechtstaan of rechtzitten, hadden minder pijn en minder weeën.

Wandelen voor je bevalling

Vind je arts het maar niets dat je rechtstaand wil bevallen? Volgens onderzoekers is dat de meest natuurlijke houding om te bevallen.

Maar je kan ook al rondwandelen of staan vlak voor de bevalling. Het zal de geboorte van je baby met gemiddeld een uur verkorten en dit verkleint dan weer de kans op een keizersnede. Het bevordert de bloedcirculatie en je loopt minder kans op een infectie van de baarmoeder. De zwaartekracht zorgt er ook voor dat de baby in de juiste hoek zakt die zowel voor het kind als de moeder het beste is.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering