Babyboom
Babyboom
Baby

Reflux of koemelkeiwitallergie?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Reflux of koemelkeiwitallergie?

2 min
Éveil, Santé
<p>Hoe weet ik of mijn baby reflux of koemelkeiwitallergie heeft? En wat kan je doen tegen koemelkeiwitallergie?

Reflux of koemelkeiwitallergie: waar heeft mijn baby last van?

Koemelkeiwitallergie (KMEA) stelt men bij ongeveer 5% van alle baby’s vast. KMEA verdwijnt meestal vanzelf voor de leeftijd van 3 jaar. Maar tot dan kan het wel leiden tot allerlei ongemakken zoals maag-darmproblemen en huidirritaties. Baby’s die lijden aan KMEA krijgen speciale voeding zonder koemelkeiwitten toegediend.

Hoe herken ik een koemelkeiwitallergie?

KMEA is nog maar enkele decennia bekend. Op dit moment worden twee grote klinische vormen erkend: de acute allergische reacties op koemelkeiwitten en de chronische, vertraagde reacties. Die laatste reacties geven aanleiding tot symptomen zoals maag-darmklachten (50-60% van de gevallen), huidirritaties (50-60% van de gevallen) of ademhalingsmoeilijkheden (20-30% van de gevallen). De meeste symptomen zijn van voorbijgaande aard en verdwijnen in bijna 9 op de 10 gevallen vóór de leeftijd van 3 jaar, omdat de baby’s geleidelijk de koemelkeiwitten leren verdragen .

“Ook reflux maakt deel uit van de mogelijke symptomen van KMEA. Het is vaak niet mogelijk om te weten of het nu om zuivere reflux gaat of om reflux ten gevolge van KMEA. Daarom kan het in sommige omstandigheden aangewezen zijn om bij een vermoeden van KMEA de reflux mee te behandelen.”, verklaart professor Yvan Vandenplas, pediater aan de Vrije Universiteit Brussel.

Tenslotte kunnen ook regurgitaties een symptoom zijn van een koemelkeiwitallergie. Als reflux in de keelholte of de mond terechtkomt, dan spreken we over een regurgitatie. De maaginhoud is zuur en het feit dat het terug in de mond terechtkomt, kan een irritatie aan de slokdarm veroorzaken, wat op termijn pijnlijk kan zijn. Hoewel ze niet echt ernstig zijn, kunnen die kleine regurgitaties dus een zeker ongemak met zich meebrengen voor de baby én de ouders.

Hoe kan je koemelkeiwitallergie behandelen?

Bij zuigelingen die borstvoeding krijgen, wordt KMEA behandeld door koemelkeiwitten volledig uit het voedingspatroon van de moeder, en dus ook de baby, te weren.

Baby’s die geen borstvoeding krijgen, worden dan gevoed met flessenvoeding waarvan de proteïnen volledig afgebroken zijn. Hoewel zulke poedermelken de symptomen bij KMEA doeltreffend behandelen, betekent dat niet dat ze altijd de reflux kunnen verlichten. Of dat ze erin slagen om de baby een verzadigd gevoel te geven. Ze gaan ook vaak gepaard met vloeibare stoelgang.

Nieuw: Dieetvoeding voor kinderen met koemeleiwitallergie

Menarini brengt vanaf 1 april Novalac Allernova AR op de markt, de eerste babyvoeding die bij koemelkeiwitallergie zijn nut heeft aangetoond.

Novalac Allernova AR is een unieke combinatie die niet alleen de KMEA doeltreffend kan behandelen door de totale afbraak van alle koemelkeiwitten in de formule. Maar ook de reflux, en dus ook het comfort van baby’s, verbetert via de toevoeging van maïszetmeel. Dat zorgt voor minder regurgitaties, een verzadigend gevoel en een normale transit. Novalac Allernova AR koop je bij de apotheker en dient steeds onder medisch toezicht aangewend te worden.

Meer lezen?

Reflux bij borstvoeding  

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby