Babyboom
Babyboom
Zwanger

Richtlijnen om listeriosebesmetting te voorkomen

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Richtlijnen om listeriosebesmetting te voorkomen

2 min
Éveil, Santé

-Kijk altijd naar de

uiterste verbruiksdatum

die op de verpakking van verse producten wordt vermeld.

Waarom?

Omdat verse voedingsmiddelen bacteriën bevatten die zich vermenigvuldigen en uiteindelijk een limiet bereiken op de datum waarop het product als vervallen beschouwd wordt. Op dat moment is het product niet meer geschikt voor consumptie. De dag voor die uiterste verbruiksdatum bevinden zich dus al heel wat bacteriën in het voedingsmiddel.

De Listeria-bacterie is trouwens goed bestand tegen koude en kan zich zelfs in de koelkast vermenigvuldigen. Bovendien wordt de koudketen al doorbroken voor het product in je koelkast belandt bv. tijdens het vervoer naar de winkel, bij het lossen van de producten, bij het wachten aan de kassa... Dit is dus het uitgelezen moment om een thermometer te kopen voor je koelkast. Je zal waarschijnlijk verrast zijn als je vaststelt dat de temperatuur hoger is dan 7° alhoewel de meeste voedingsmiddelen tussen 2 en 4° bewaard moeten worden.

  • Koop de verse producten het laatst, net voor je je naar de kassa begeeft.
  • Schrap alle producten van je lijst die een groot risico kunnen vormen: rauwe schaaldieren, krabsticks, rauwe of gerookte vis, rauw vlees, rauwe melk, kaas met rauwe melk, paté, pasteitjes, tarama en sojabonen.
  • Laat producten zoals gekookte ham, gepasteuriseerde kaas, gekookte charcuterie niet te lang in je koelkast liggen maar verbruik ze zo snel mogelijk.
  • Probeer er een onberispelijke hygiëne op na te houden in je keuken om de bacterie geen kans te geven om zich in je keuken te nestelen. Was goed je keukengerei, je werkblad, ontsmet de gootsteen regelmatig met javel, bewaar eetklare producten niet samen met rauw vlees in je koelkast en bewaar voedselresten apart in plastieken doosjes.
  • Vermijd contact met katten en honden.
  • Het is niet nodig om op een obsessieve manier alle dierlijke producten te vermijden. Het is voldoende dat je er op een waakzame en verstandige manier mee omgaat tijdens je zwangerschap. Eet dus af en toe een potje yoghurt, smeerkaas enz. want je lichaam heeft nood aan calcium, aan vitamines A en aan eiwitten.
  • Verhit eten slechts 1 maal.
  • Houd in de gaten of zuivelproducten goed gepasteuriseerd zijn. De Listeria-bacterie wordt gewoonlijk vernietigd bij pasteurisatietemperatuur.
  • Vries geen voedsel in dat al ingevroren is geweest.
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen