Babyboom
Babyboom
Zwanger

Roken tijdens je zwangerschap

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Roken tijdens je zwangerschap

2 min
Éveil, Santé
<p>Als je rookt tijdens je zwangerschap, rookt je baby met je mee! De schadelijke stoffen nicotine en koolmonoxide uit tabak komen via je longen in je bloed terecht en via de navelstreng ook bij je baby.

Stoppen met roken voor je baby

Als dat onmogelijk blijkt te zijn, probeer dan toch minder te roken. Gebruik vooral geen hulpmiddelen om te stoppen met roken die nicotine bevatten want zij geven die nicotine af aan het lichaam, wat even schadelijk is voor de baby.

De stoffen nicotine en koolmonoxide die in je bloed terechtkomen, vernauwen je vaten. Bijgevolg is de bloeddoorstroming in de placenta niet optimaal. Dat betekent dat je baby minder voedingsstoffen en zuurstof kan opnemen dan zou nodig. Koolmonoxide veroorzaakt zuurstofgebrek in je bloed en dat is ook nadelig voor je baby.

Dus enkel als je helemaal stopt met roken, kan je kind voldoende voedingsstoffen en zuurstof opnemen.

De schadelijkge gevolgen van roken voor je baby

Als je rookt, heeft je kind meer kans op:

  • een hazenlip
  • een vroeggeboorte
  • een te laag geboortegewicht
  • overlijden tijdens de zwangerschap door loslating van de moederkoek
  • overlijden door wiegendood in de eerste maanden na de geboorte
  • een verminderde longfunctie, oorinfecties, astma en bronchitis

In vergelijking met baby's van niet-rokende moeders, hebben baby's van rokende moeders vaak een kleinere hoofd-, borst- en schouderomtrek. Bovendien hebben ze vaak minder weerstand en zijn ze bijgevolg vatbaarder voor allerlei ziektes.

Bij vrouwen die slechts 10 sigaretten per dag rookten, werd tijdens de zwangerschap vastgesteld dat de diameter van de aders van de placenta kleiner was. Bijgevolg wordt de baby minder goed gevoed en zal hij opmerkelijk minder wegen bij de geboorte.

Maak je ook eens de bedenking dat een vrouw die twintig sigaretten per dag rookt tijdens haar zwangerschap ongeveer 11 000 keer giftige stoffen inademt, terwijl ze ongeveer 10 procent van haar dag rokend doorbrengt.

Passief rokende baby's

Probeer ook plaatsen te vermijden waar mensen roken, want passief roken (sigarettenrook inademen) is even slecht voor jou en je baby als zelf roken. Je ademt immens dezelfde giftige stoffen in. Zeker als je zelf net gestopt bent met roken, kan het minder fijn zijn om omringd te worden door rokers.

Rookt je partner?

Breng hem dan op de hoogte van de mogelijke gevaren en moedig hem aan om testoppen met roken. Als dat niet gaat, vraag hem dat om niet meer in huis en in jouw nabijheid te roken.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.70
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.70
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
159.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen