Babyboom
Babyboom
Baby

Scheiden: een stukje voor mama en een stukje voor papa

2 min
Familie
Baby

Scheiden: een stukje voor mama en een stukje voor papa

2 min
Éveil, Santé

Het aantal echtscheidingen blijft groeien

Het aantal echtscheidingen in ons land is tussen 2007 en 2008 met een zesde toegenomen (plus 17,6%). In 2007 scheidden in totaal 30.081 koppels, in 2008 35.366.

De stijging van het aantal scheidingen is groter in het Brussels Gewest (plus 19,8%) en Wallonië (plus 19,5%) dan in Vlaanderen (plus 15,3%).

Hoe vertel je een peuter of kleuter dat mama en papa scheiden?

Bovenop je eigen verwerkingsproces komt dan vaak ook nog de vraag hoe je het slechte nieuws aan een kleutertje kan vertellen.

Het moeilijkste bij heel jonge kinderen is dat ze een echtscheiding nog niet echt kunnen vatten. Ze voelen haarscherp aan dat er iets aan de hand is, maar kunnen de draagwijdte niet inschatten.

Praat over je scheiding als de details vastliggen

"Mama en papa gaan misschien uit elkaar" is bij kleine kinderen uit den boze.

Je kindje begrijpt geen misschien en kan het ook niet vatten als jullie regeling steeds verandert. Praat met je kindje als de regeling tussen mama en papa is uitgewerkt en je duidelijk aan je kind kan vertellen wat er zal gebeuren.

Overdonder je kinderen niet met je eigen emoties over de scheiding

Er is niets mis mee je kind te tonen dat je verdriet hebt maar als je zelf in paniek bent, kan dat voor jonge kinderen erg beangstigend zijn. Laat oma of opa de boodschap brengen als je dat zelf te moeilijk vindt.

Vertel een verhaal - ook over ernstige zaken als je scheiding

Door je in te leven in de fantasiewereld van je kind wordt het voor beiden eenvoudiger de scheiding te begrijpen. Het boek "Een stuk voor mama en een stuk voor papa" maakt de gevoelens die je bij een echtscheiding kan hebben bespreekbaar voor kleuters, (groot)ouders en kleuterjuffen.

De ouders van Lander, de hoofdpersoon in dit prentenboek, zijn net gescheiden. Lander brengt voor de eerste keer het weekend door bij zjin papa, in diens nieuwe flat. Papa doet zijn best om het gezellig te maken voor Lander. Hij heeft een nieuw bed gekocht en ze gaan samen roeien. Nadien wil Lander alles aan mama vertellen. Maar wil mama wel luisteren?

Het boek, uitgegeven door kinderboekenspecialist Clavis bestaat uit een geïllustreerd verhaal over een jongen wiens ouders net gescheiden zijn en een informatieve bijsluiter met tips voor ouders en leerkrachten over hoe je best kan omgaan met kinderen in een echtscheidingssituatie.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie