Babyboom
Babyboom
Zwanger

Slaapproblemen?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Slaapproblemen?

2 min
Éveil, Santé

Vele zwangere vrouwen hebben slaapproblemen

In het begin van de zwangerschap is de kans groot dat je enorm veel zin hebt om te slapen. Zelfs in die mate dat het je als hinderlijk kan ervaren in de loop van de dag (zeker als je moet gaan werken).

Tegen het einde van de zwangerschap zal je ongetwijfeld minder slaap hebben en regelmatig wakker worden tijdens het tweede gedeelte van de nacht. Dit kan verklaard worden door de krampen of andere pijn die op dat moment de kop opsteekt. Je voelt in die fase ook de bewegingen van de baby steeds beter.

Om te voorkomen dat je door die slapeloze nachten nog meer vermoeid raakt, kan je de volgende eenvoudige maar efficiënte tips eens uitproberen:

  • Eerst en vooral is het belangrijk dat je 's avonds een lichte maaltijd neemt en dat je tijdens de dag zo weinig mogelijk opwekkende middelen drinkt zoals koffie of thee.

  • Voor het slapengaan kan een lauw bad, een warme tas melk of een lindethee wonderen doen.

  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen zijn uitstekende middelen tegen slapeloosheid. Probeer er dus een gewoonte van te maken dergelijke oefeningen dagelijks voor het slapengaan te doen.

  • Oordoppen kunnen ook helpen. Als je van al het geluid om je heen afgezonderd bent, kan je makkelijker in slaap vallen.

  • Als je vooral in bed over alles en nog wat begint te piekeren, kan het helpen om op voorhand je bekommernissen op te schrijven. Zo kan je het van je afzetten voor je naar bed gaat.

  • Je kan ook lichte kalmeermiddelen op basis van planten gebruiken die je zonder voorschrift bij de apotheker kan verkrijgen. Vraag in dit geval steeds raad aan je apotheker.

  • Als dat allemaal niet lukt, moet je zeker niet gaan liggen piekeren over het feit dat je de slaap niet kan vatten. Sta desnoods in het midden van de nacht op om je aandacht te verplaatsen. Ga bijvoorbeeld eens naar de babykamer, kijk eens rustig rond, verplaats dingen en verheug je op het vooruitzicht dat je baby op komst is. Of doe een klusje, neem een bad en probeer daarna nog eens in slaap te vallen.

Als al deze tips je niet kunnen helpen, kan je er best eens met je arts over praten. Hij kan dan beslissen of hij je al dan niet slaaptabletten voorschrijft.

Begin zeker niet zelf te dokteren en/of zelf kalmeermiddelen te nemen want dat kan dramatische gevolgen hebben voor je baby.

Slapeloosheid is soms ook te wijten aan het idee dat de bevalling nadert, wat een angstaanjagend idee kan zijn. Als je dat gevoel hebt, aarzel dan niet om er met iemand over te praten. Als je deze angst voor jezelf houdt en er niet over praat, zal je waarschijnlijk nog angstiger worden.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen