Babyboom
Babyboom
Baby

Sparen of beleggen voor je baby: tips en advies

4 min
Organisatie/Administratie
Baby

Sparen of beleggen voor je baby: tips en advies

4 min
Éveil, Santé
Je kindje is nog maar net geboren en toch kan je nu best al nadenken over zijn toekomst. Uiteraard heb je nog heel wat tijd als je wil zorgen voor een startkapitaal voor je kleine schat. Maar hoe vroeger je begint, hoe meer kans je hebt dat je op het einde van de rit een hoger kapitaal bij elkaar hebt gespaard of belegd!

Alle beetjes helpen

Met een pasgeboren kindje heb je veel kosten. Crèche of onthaalmoeder, babyvoeding, een babykamer met de nodige accessoires, luiers, … Het is niet evident om dan ook nog geld opzij te zetten voor je kindje. Toch hoef je geen groot budget te hebben om te kunnen sparen. Als je erin slaagt om elke dag 50 cent opzij te zetten, heb je aan het eind van de maand 15 euro gespaard voor je kindje. Na 18 jaar heb je 3.240 euro bij elkaar, en dat is zonder rendement gerekend! 

TIP: probeer elk jaar je maandelijkse bedrag met 5 euro te verhogen. Als dat lukt, heb je na 18 jaar 12.420 euro opzijgezet! 
 

Sparen of beleggen?

Mik je op een rendement dat boven 2 % ligt? Dan zal je in de huidige situatie wat risico moeten nemen en het geld beleggen voor je kind. Je kind is nog heel jong en dat is een voordeel want je hebt een heel lange beleggingshorizon. Daardoor kan je het risico goed spreiden in de tijd. Deze 4 tips kunnen je helpen als je wil beleggen met kleine bedragen.  

Wil je liever geen risico nemen? Dan is de spaarrekening de meest voor de hand liggende optie. Toch is er een alternatief dat je wat meer rendement kan opleveren: een spaarverzekering van tak 21. Die biedt naast een gewaarborgd rendement ook elk jaar een mogelijke winstdeling. Nadeel is de premietaks van 2 % op elke storting. Of je die terugverdient en hoe snel dat gaat, hangt af van het werkelijk behaalde rendement (gewaarborgde rentevoet + mogelijke winstdeling). 

Meer info over de verschillen tussen spaarrekening en spaarverzekering vind je hier

Pascal Paepen, Onafhankelijk financieel expert

Wie verstandig is, spreidt zijn spaargeld over de ruime waaier aan beleggingsopportuniteiten die er vandaag zijn. Beleggingsfondsen en een tak 23-verzekering zijn dan een goede optie. Op korte termijn houden die weliswaar een hoger risico in dan de spaarrekening en de kasbon. Maar daartegenover staat dat je op lange termijn voor dat hogere risico vergoed wordt in de vorm van een hogere opbrengst. Die opbrengst zal hoger zijn dan de inflatie, zodat je spaargeld op lange termijn niet alleen intact blijft, maar zelfs aangroeit.

Vraag grootouders, meter en peter om mee te sparen!

Misschien is het voor jou moeilijk om te sparen of beleggen, maar willen de grootouders en meter en peter ook regelmatig wat geld opzijzetten voor je kindje.

Liever geld voor later dan nutteloze cadeaus!

Kinderen krijgen veel cadeautjes, maar vaak wordt er toch veel geld verspild. Babyspeelgoed is daar al een goed voorbeeld van. Hoe lang speelt een kind daarmee? Het verschil tussen een baby en een 3-jarige is enorm! En hoeveel stuks heb je echt nodig? In elk gezin is heel wat speelgoed te vinden dat amper of nooit gebruikt is, maar dat wel veel geld heeft gekost. Dat kan je oplossen door familie en vrienden te vragen om bij te leggen voor een cadeau. Dan weet je zeker dat het echt gebruikt zal worden en als je geld over hebt, kan je dat opzijzetten voor je kindje, voor later. Op die manier kan je extra sparen, en komt het je kind toch ten goede. Wie kan daar nu tegen zijn?! 

Katlijn, mama van Olivier (1 jaar)

Met Sinterklaas nodig ik de familie uit om geld te geven voor Olivier. Ik gebruik dan de Yongo-app om hen een link te sturen via whatsapp of e-mail, waarmee ze op een pagina terechtkomen waar ze kunnen storten via payconiq of hun bankapp. Dat werkt net zoals online shoppen. Ik koop met dat geld dan een leuk cadeau voor Olivier en de rest zetten we opzij voor zijn startkapitaal. Handig voor de familie want zij moeten niet nadenken over cadeaus! Mijn ouders vinden het een geweldig idee dat een deel van hun centjes opzij wordt gezet zodat hun kleinzoon later een veel groter cadeau kan krijgen.

Sparen of beleggen op naam van je kind of op jouw naam?

Veel ouders gebruiken een spaarrekening op hun naam, maar je kan ook sparen of beleggen op naam van je kind. Het geld is dan geblokkeerd tot je kind 18 jaar wordt en je moet erop vertrouwen dat het tegen dan verstandig met geld kan omgaan. Sommige ouders vinden dat een nadeel, voor anderen is het een voordeel. 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Yongo.

Yongo - individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21), Yongo Star (tak 23) en Yongo Dreams (tak 26). Deze producten zijn ontwikkeld door AG Insurance, worden eventueel verkocht door je tussenpersoon en zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, informatiedocumenten en beheersreglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Voor klachten m.b.t. de producten, kan je terecht bij Dienst Klachtenbeheer customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel. Als de oplossing die wij voorstellen geen voldoening schenkt, kan je het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen (info@ombudsman.as - tel. 02 547 58 71), Meeussquare 35, 1000 Brussel. AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be. Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel

Ontdek nu in onze shop !
NAN
OPTIPRO 1 6x500ml
15.60
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
NAN
OPTIPRO 1 6x500ml
15.60
Kopen
Philips Avent
Handkolf SCF430/01
26.67
Kopen
Dr. Brown's
Options+ Giftset Standaardfles blauw
68.99
Kopen