Babyboom
Babyboom
Zwanger

Steeds meer vrouwen hebben panische angst voor de bevalling

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Steeds meer vrouwen hebben panische angst voor de bevalling

2 min
Éveil, Santé
<p>Heel wat vrouwen zijn zo bang voor de bevalling dat ze er een probleemzwangerschap door krijgen. Of eenvoudigweg niet zwanger worden, ook al willen ze zo graag. Ben jij bang voor je bevalling?

Tokofobie. Je hebt er misschien nooit eerder van gehoord, al komt het bij een van je vriendinnen beslist wel voor; panische angst om te bevallen.

Tokofobie: 1 Engelse vrouw op 5 heeft panische angst voor bevalling

Volgens een Engelse studie leiden 1 op 5 vrouwen aan tokofobie. Ze zijn zo bang voor een bevalling dat ze kinderloos blijven (ook al hebben ze een kinderwens) of met een probleemzwangerschap te maken krijgen.

Miskramen, doodgeboorten... volgens de Engelse studie zijn die vaker dan je denkt het gevolg van stress en paniek voor de bevalling.

Tokofobie: wat kan je er aan doen?

Deze panische angst voor een bevalling kan ook wel eens een prenatale depressie genoemd worden. De angst te sterven bij de bevalling, extreme angst voor de pijn, angst dat het kindje wat overkomt; het wordt allemaal onder dezelfde noemer geplaatst.

  • As je zwanger bent en je herkent deze symptomen, praat je er best eens over met je gynaecoloog. Een gynaecoloog kan samen met jou bekijken of een keizersnede een betere oplossing voor je is.

Toch moet je er rekening mee houden dat een keizersnede een groter risico inhoudt dan een natuurlijke geboorte. Ook een keizersnede kan immers complicaties met zich meebrengen. Laat je dan ook goed informeren door een deskundige.

  • Neemt jouw angst echter extreme vormen aan, dan stap je beter ook naar een psycholoog. De angst gaat immers gepaard met een hoge concentratie stress, wat niet goed is voor je kindje en een probleemzwangerschap kan veroorzaken.

Ben jij bang voor je bevalling?

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen