Babyboom
Babyboom
Zwanger

Steeds meer zwangeren kiezen voor bevalling met vroedvrouw

2 min
Levering
Zwanger

Steeds meer zwangeren kiezen voor bevalling met vroedvrouw

2 min
Éveil, Santé

Vroedvrouwen hebben steeds meer succes

Steeds meer vrouwen geven voor hun bevalling de voorkeur aan bijstand door vroedvrouwen. Huisartsen daarentegen worden steeds minder gevraagd.

Cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) laten tussen 2000 en 2004 een gestage groei optekenen van zwangere vrouwen die een beroep deden op een vroedvrouw. Per jaar zochten 6.000 vrouwen meer een vroedvrouw op voor prenatale zorg. Voor postnatale zorg waren dat er telkens 3.000 meer.

In diezelfde periode ziet men een halvering van het aantal huisartsen die bevallingen begeleiden, van 1.915 naar 939, dat schrijft het medisch weekblad De Huisarts.

Wat kost een vroedvrouw?

Volgens de artsenkrant stimuleert de overheid de evolutie naar meer vroedvrouwenzorg. De honoraria voor de vroedvrouwen worden immers integraal terugbetaald door de ziekteverzekering, wat niet het geval is bij de gynaecoloog of de huisarts.

  • Doordat elke vroedvrouw een verschillende service kan aanbieden is het onmogelijk om vaste prijs van de vroedvrouw vast te stellen.
  • De mate van terugbetaling hangt af van het al dan niet geconventioneerd zijn van de vroedvrouw. De vroedvrouw is hierin vrij te kiezen. Zij/hij zal u dit uiteraard meedelen, of u kan dit gewoon aan haar/hem vragen.
  • Indien de vroedvrouw niet geconventioneerd is, is zij/hij niet gebonden door afspraken en bedragen. Dan krijgt u 75% van de vooropgestelde bedragen terugbetaald.
  • De mogelijkheden die een vroedvrouw heeft zijn talrijk en geven ruimte om u optimaal te begeleiden. Bij een bevalling of andere verloskundige actes die de vroedvrouw doet, kan zij/hij mogelijks nog onkosten aanrekenen, zoals bijvoorbeeld kilometervergoeding (0,24 € per km). Dit zal u best bij een eerste afspraak met haar/hem bespreken.

Bron: http://www.vlov.be/ouders/De_betaling_van_de_vroedvrouw/

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering