Babyboom
Babyboom
Zwanger

Tangverlossing

2 min
Levering
Zwanger

Tangverlossing

2 min
Éveil, Santé

Verlostang' is een woord dat heel wat zwangere vrouwen schrik aanjaagt. Deze schrik moet echter gerelativeerd worden. In de tijd dat onze grootmoeders moesten bevallen, was de verlostang het enige mogelijke alternatief bij moeilijke bevallingen. Tegenwoordig is er veel meer medische bijstand voorzien bij bevallingen en kan men een keizersnede uitvoeren als er zich complicaties voordoen.

De verlostang is een instrument dat lijkt op een grote suikertang die bestaat uit 2 beweegbare delen in de vorm van een lepel. De bedoeling van de verlostang is het hoofdje van de foetus te omvatten en te ‘halen'. De verlostang kan echter pas gebruikt worden nadat het hoofdje van de baby voldoende is ingedaald.

Met de verlostang kan de fase van de uitdrijving verkort worden maar het werkt in geen geval pijnstillend. De verlostang kan enkel gebruikt worden in geval van hoofdligging, nooit in geval van stuitligging.

Als de moeder geen weeën heeft, zal de gynaecoloog de benen van de verlostang insmeren en ze in de vagina brengen. Elke deel aan het einde van elke been zal dan aan de slapen van de baby geplaatst worden. Tijdens een wee zal de mama persen terwijl de gynaecoloog zachtjes aan de verlostang trekt. Als het hoofdje van de baby de schaamspleet bereikt, wordt de verlostang weggehaald en dan maakt de gynaecoloog op dezelfde manier als gewoonlijk het hoofdje en het lichaam van de baby vrij.

De beslissing om de verlostang wordt genomen als blijkt dat de baby niet meer vooruit raakt tijdens de bevalling, als zijn hartritme vertraagt of als de aanstaande moeder te uitgeput is om te nog te persen.

 

Vertraging van baby's hartritme.

Het kan gebeuren dat de navelstreng rond de schouder of de hals van de baby zit als gevolg van baby's bewegingen. Dat is op zich geen probleem maar tijdens de weeën kan de navelstreng worden samengedrukt en kan er even minder zuurstoftoevoer plaatsvinden. Op dat moment vertraagt de hartslag van de baby. Als deze vertraging zich doorzet, moet de baby snel vrijgemaakt worden. Bij volledige ontsluiting kan de verlostang hier soelaas bieden.

 

Als de baby als het ware vastzit.

Als de baby al het bekken bereikt heeft en het persen geen effect meer heeft, kan de verlostang ook hier een oplossing bieden en de krachten van zowel de mama als de baby sparen.

Het gebruik van de verlostang zal gedurende enkele dagen sporen achterlaten op het hoofdje van de baby en soms kan er een blauwe plek verschijnen. De opmerkingen die familie of vrienden soms maken over de verlostang berokkenen dikwijls meer schade dan de verlostang zelf.

Als het een zeer moeilijke bevalling was, zal de moeder de indruk hebben dat ze verscheurd werd. Lopen of zitten is dan bijzonder pijnlijk maar de spiervezels zullen snel genezen en de pijn zal snel verzachten.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering