Babyboom
Babyboom
Zwanger

Te vaak scheiding moeder kind na geboorte

2 min
Levering
Zwanger

Te vaak scheiding moeder kind na geboorte

2 min
Éveil, Santé
In ons land worden teveel kinderen om niet medische redenen opgenomen op een neonatale dienst na een bevalling.

Teveel kinderen worden om niet medische redenen gescheiden van de moeder na de geboorte. Dat zegt het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie in zijn laatst gepubliceerde rapport. Vaak zijn het vermijdbare opnames.

Er zijn verschillende negatieve effecten verbonden aan de scheiding van moeder en baby na de geboorte.

Ten eerste zal de binding tussen moeder en baby worden verstoord. Want hoe kan de baby gehecht raken aan de moeder als zij niet degene is die de baby dagelijks verzorgt? De binding is van essentieel belang voor de cognitieve, emotionele en psychologische ontwikkeling van het kind. De negatieve effecten van een verstoorde binding kunnen ook gevolgen hebben op lange termijn. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in het gedrag- en de leercapaciteit van het kind, in verminderd relatie- en probleemoplossend vermogen en minder vermogen tot interpersoonlijke competitie op latere leeftijd.

Ten tweede laten verschillende onderzoeken zien dat de scheiding van moeder en baby de mogelijkheid voor een optimaal moederschap belemmert.Om deze belemmering tegen te gaan zijn, naast het voorkómen van scheiding van moeder en baby, begeleiding bij de ontwikkeling van het moedergevoel en vertrouwen in het toekomstig functioneren als moeder van belang. Bij gebrek aan deze begeleiding zijn er problemen te zien in de omgang met en de verzorging van de baby nadat de moeder uit het ziekenhuis is ontslagen. Ook dit kan zorgen voor gedrags- en leerproblemen van het kind.Hiernaast tonen studies aan dat als er wél begeleiding is, in 65 procent van de gevallen sprake is van verbetering in de mentale gezondheidsstatus van de moeder. Dit betekent een symptoomvrije situatie of een enorme verbetering van de gezondheidstoestand.

Huid-op-huidcontact na de geboorte essentieel

De meeste ouders vinden het vroege huid-op-huid-contact fijn en weten dat het helpt om de baby op temperatuur te houden. Sommigen weten ook dat het helpt om de borstvoeding goed op gang te brengen. Veel minder bekend is het dat lichaamscontact ook belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en het hormoonstelsel van de baby. Lichaamscontact vermindert stress bij de baby, niet alleen tijdens dat bijzondere moment net na de geboorte, maar tijdens het hele eerste levensjaar. Het kan zelfs ziekte op latere leeftijd voorkomen.

Wat als je kind toch van je wordt gescheiden in die eerste weken na de geboorte?

Vergeet niet dat lichaamscontact het hele eerste levensjaar belangrijk is. Probeer zo vaak mogelijk je kindje in de armen te houden en neem vaak de tijd zodra jullie samen zijn, je baby (naakt) op je naakte buik en borst te leggen.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering