Babyboom
Babyboom
Zwanger

Te veel water drinken : wat zijn de risico’s?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Te veel water drinken : wat zijn de risico’s?

2 min
Éveil, Santé
Te veel water drinken is een gezondheidsrisico, ook al blijft het essentieel voor de hydratatie en de goede gezondheid van het lichaam. Wat zijn de gevolgen van overconsumptie van water?

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60-65% uit water. Dit water, dat in ons lichaam aanwezig is, stelt ons in staat om onze vitale functies te helpen.

Het is aan te raden om tussen de 1,3 liter en 2 liter water per dag te drinken, omdat het lichaam gemiddeld 2,6 liter water per dag verliest (zweet, urine, ademhaling).

Te veel water drinken, de risico's van overconsumptie

Het wordt sterk afgeraden om meer dan 5 liter water per dag te drinken, omdat een dergelijke grote hoeveelheid water de bloedconstanten kan verdunnen.

- Slapeloosheid en/of nachtelijk ontwaken

Overdag te veel water drinken - en vooral voor het slapen gaan - dwingt ons 's nachts te plassen. De hersenen scheiden een antidiuretisch hormoon af waardoor je kunt slapen zonder 's nachts wakker te worden van de drang om naar het toilet te gaan. Als je echter te veel water drinkt, kan dit hormoon niet worden uitgescheiden en is heen en weer gaan naar het toilet een must.

- Hyperhidrose of overmatig zweten

Als u te veel water drinkt, kan het lichaam reageren door overmatig te zweten om te proberen het aanwezige water in het lichaam kwijt te raken. Hyperhidrose vertegenwoordigt tussen 1% en 3% van de bevolking.

- Te veel water drinken : pas op voor watercoma

Als u meer dan 5 liter water per dag drinkt, brengt u uw lichaam in gevaar omdat overtollig water uw lichaam uit balans brengt. Als je te veel water drinkt, voeren de nieren het overtollige water niet snel genoeg af. Het bloed is dan te verdund en de hersencellen zwellen op. Dit resulteert in een toename van de druk van de schedel. Als reactie kan je felle hoofdpijn krijgen.

- Potomanie, een psychiatrische stoornis

Potomanie is een psychiatrische aandoening die wordt gevonden wanneer een persoon niet kan stoppen met het drinken van een enorme hoeveelheid. Die persoon kan tot 20 liter water per dag drinken!

Hier hebben we te maken met een eetstoornis. Het treft individuen die op zoek zijn naar perfectie door grote hoeveelheden water per dag drinken met het idee hun lichaam te zuiveren. Ze riskeren echter veel problemen zoals hersenoedeem of coma.

Drink water rationeel, ons advies

Voor zuigelingen

Voor een baby van 6 maanden is de minimale dosis die hem moet worden gegeven 500 ml water per dag. Voor baby's vanaf één jaar oud is het ongeveer 500 ml tot 800 ml per dag.

Voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen hebben aanzienlijke waterbehoeften omdat ze zichzelf moeten hydrateren en ook hun foetus moeten hydrateren. Ze moeten ongeveer 2 liter per dag drinken.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen