<p>Een teek is een bloedzuigende parasiet die zich vasthecht op de huid. Teken zien eruit als spinnetjes van 1 à 3 millimeter groot en komen vooral voor in bossen en op plaatsen met lage begroeiing (hoog gras, varens, struiken).
Met de volgende instructies kan je een teek op de goede manier verwijderen:
- Probeer de teek met een speciale tekentang, pincet of tussen duim en wijsvinger zo dicht mogelijk bij de huid vast te nemen. Ontsmet of verdoof de teek NIET eerst met alcohol of ether. Zo zal de teek haar maaginhoud uitbraken en wordt de kans op besmetting veel groter.
- Trek de teek voorzichtig recht omhoog naar buiten met een licht draaiende beweging.
- Was het wondje met water en zeep en ontsmet het.
- Als je ziet dat de teek rood is en gevuld is met bloed, vermeld de beet dan bij je volgend bezoek aan de arts.
Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn!
- Een besmette teek kan bij je kind de ziekte van Lyme veroorzaken. Als deze ziekte niet behandeld wordt met antibiotica, kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn.
- Symptomen van de ziekte van Lyme:
- Soms wordt het verband tussen een tekenbeet en de ziekte niet gelegd omdat er soms veel tijd voorbijgaat tussen een beet en de klachten.
- Omdat de ziekte in verschillende stadia verloopt, worden de symptomen steeds ernstiger en is het belangrijk om zo vroeg mogelijk met je kind naar de arts te gaan.
- Als je kind een tekenbeet heeft, verschijnen de symptomen van het 1ste stadium meestal na 3 tot 21 dagen: er verschijnt dan een rode ring op de huid rond de plaats van de tekenbeet en er ontstaan vrij algemene klachten zoals grieperig gevoel, vermoeidheid, keel-, hoofd- en spierpijn.
- Als je kind op dat moment niet behandeld wordt, evolueren de symptomen naar het 2de stadium en kan de baby last krijgen van hartritmestoornissen, verlamming in het gezicht, spierpijn,...
- In het 3e stadium zijn de symptomen nog ernstiger en kunnen ernstige loop- of oriëntatiestoornissen, ernstige ontstekingen van de huid op handen en voeten voorkomen.
- Noteer in ieder geval de datum waarop je baby een tekenbeet heeft gehad zodat je dat altijd tegen de arts kan zeggen als je baby een van bovenstaande symptomen vertoont.
- Weet wel, dat niet elke beet besmettelijk is en dat niet elke besmette teek de ziekte doorgeeft.
Hoe kan je tekenbeten voorkomen?
- Blijf in het bos met je kinderen op het pad en vermijd zo contact met grassen en planten waar teken op slachtoffers liggen te wachten.
- Draag zo veel mogelijk bedekkende kledij: lange mouwen, lange broek, kousen, laarzen.
- Gebruik een insectenwerend middel op de niet-bedekte lichaamsdelen.
- Controleer de huid en vooral de hoofdhuid van je kinderen na elke mogelijke blootstelling!