Babyboom
Babyboom
Zwanger

Thuisbevalling

2 min
Levering
Zwanger

Thuisbevalling

2 min
Éveil, Santé
In Nederland is thuis bevallen een gangbare praktijk geworden. In ons land is dit nog steeds vrij marginaal, vanwege een aantal organisatorische redenen en om de risico's verbonden aan de geboorte te beperken.
Je kan niet improviseren bij een thuisbevalling, je moet je beslissing vroeg in de zwangerschap nemen en samen met je arts of vroedvrouw bepalen of je je wens ook volledig kan verwezenlijken.

Wie kan er thuis bevallen?

Thuisbevalling is voorbehouden voor aanstaande moeders indien de zwangerschap voldragen is, zich tijdens deze zwangerschap geen problemen hebben voorgedaan en de baby zich in de juiste houding presenteert. Als sprake is van stuitligging of als je een tweeling verwacht, wordt deze wijze van bevallen afgeraden, omdat er geen arts aanwezig is. Dit betekent ook dat geen ruggenprik toegediend kan worden.

Om evidente veiligheidsredenen wordt bij de geringste twijfel van de arts onmiddellijk besloten dat een thuisbevalling niet mogelijk is.

De aanwezigheid van een vroedvrouw is essentieel

Zodra je arts je groen licht geeft, zal hij/ zij je doorverwijzen naar een vroedvrouw. Deze zal je helpen om je voor te bereiden op dit grootse moment en ervoor zorgen dat alle benodigde materiaal aanwezig is voor een zorgeloze bevalling.

Op de grote dag helpt de vroedvrouw je om je kindje ter wereld te brengen, met alle respect voor je privacy. Na de geboorte geeft zij/hij de baby de eerste zorgen en blijft zij/hij nog enkele uren bij jou om zich ervan te vergewissen dat iedereen het goed maakt. De vroedvrouw komt overigens nog enkele dagen na elkaar langs om er zeker van te zijn dat jij en je baby het goed doen.

 

Een ander alternatief: de geboortehuizen

Deze voorzieningen bieden je de mogelijkheid te bevallen in een minder gemedicaliseerde omgeving, terwijl je toch omgeven wordt door vroedvrouwen die opgeleid zijn om je baby veilig ter wereld te laten komen. Deze huizen bevinden zich meestal vlakbij een ziekenhuis en je vindt hier tal van diensten die gelinkt zijn aan de kraamafdeling. 

Is dit iets voor jou? Het antwoord is ja als je voldoet aan de hierboven reeds opgelijste voorwaarden.

 

Voor meer informatie kan je terecht op  www.vroedvrouwen.be

Ontdek nu in onze shop !
Medela
Zwangerschaps- & voedingskussen
74.49
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Medela
Zwangerschaps- & voedingskussen
74.49
Kopen
67%
Weleda
Perineum massageolie
12.26
Kopen
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
En nog meer ...
Levering