Babyboom
Babyboom
Baby

Tips voor het boertje

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

Tips voor het boertje

2 min
Éveil, Santé

Boertje : wat is het?

Een boertje is een gasoprisping aan het einde van of tijdens een borst- of flesvoeding. Het is best te wachten tot de baby zijn “boertje” heeft gedaan alvorens hem neer te leggen, want een boertje kan soms gepaard gaan met wat melkteruggave.

Tijdens de borst- of flesvoeding slikt je baby een hoeveelheid lucht mee in, vooral als het een gulzige baby is. Het is dus heel normaal dat hij die lucht kwijt moet in de vorm van een boertje.

Het kan gebeuren dat je baby in het midden van een voeding plots stopt met drinken, verveelt lijkt, begint te wringen, gezichten trekt, een beetje weent en duidelijk laat blijken dat hij ongemakkelijk is. Weet dan dat hij moet boeren alvorens hij verder kan drinken. Je moet dan de voeding even onderbreken tot hij z'n boertje heeft gedaan.

Hoe kan je je baby helpen bij het laten van boertje?

Leg je baby goed recht tegen je aan om de “luchtweg” vrij te maken, zijn hoofdje zo ver mogelijk boven je schouder. Indien je merkt dat je baby het moeilijk heeft om te boeren, klop hem dan zachtjes op de rug. Deze handeling is al vaker handig gebleken bij het vrijmaken van vastzittende lucht.

Nog steeds niets? Probeer dan eens 'het vliegtuig': draag je baby, het hoofd hoger dan de voeten, om de borstkas vrij te maken,zijn buik rust op je arm. Met de andere hand masseer je zijn rug.

Bij de meeste baby's komt het boertje snel maar bij sommige baby's moet je toch een kwartiertje wachten. Sommige baby's laten helemaal geen boertjes en anderen laten er dan weer verschillende na elkaar.

Hou je baby rustig in je armen zodanig dat hij zijn boertje op zijn gemak kan doen. Geef hem de tijd om de lucht die hem verveelt, vrij te maken en wieg hem gedurende ongeveer twintig minuten.

Dit is een heerlijk moment waarvan je kan genieten. Als je baby zijn boertje nog steeds niet heeft gedaan en je verder moet met je dagtaken, leg je baby dan in zijn ligstoel. In een half liggende positie kan hij dan rustig aan zijn vertering beginnen. Als hij ongemakkelijk lijkt of begint te jammeren, neem hem dan terug even in je armen. Deze keer zal het boeren niet lang op zich laten wachten.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
Medela
Moedermelkbewaarzakjes
10.99
Kopen
En nog meer ...
Speciaal voor Mama