Babyboom
Babyboom
Zwanger

Tweeling beta HCG niveaus: wat is deze indicator?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Tweeling beta HCG niveaus: wat is deze indicator?

2 min
Éveil, Santé
Heb je vragen over het HCG niveau? Wat is het Bèta HCG-percentage als je een tweeling verwacht? We vertellen je alles!

Wat is de HCG koers?

HCG staat voor Choriongonadotrofine Hormoon. Zo weet u snel of u zwanger bent, want het verschijnt na de bevruchting. De concentratie van dit hormoon stijgt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap en daalt dan geleidelijk tot het na de geboorte volledig verdwijnt.

De HCG-spiegel wordt gemeten door een bloedstaal te nemen op een lege maag. Deze test is nauwkeuriger dan een urinezwangerschapstest en de resultaten kunnen binnen 24 tot 48 uur worden verkregen. Aan de hand van de HCG-spiegel kunnen we bepalen of u zwanger bent of niet. Als de HCG-spiegel hoger is dan 5 IU/L, is de bloedtest positief. Als het lager is dan 5 IU/L, is de test negatief.

Opmerking: Dit bloedonderzoek kan andere afwijkingen diagnosticeren, zoals :

  • Trisomie 21 (deze test wordt rond de 15e week van de zwangerschap uitgevoerd): als de hormoonconcentratie te hoog is, is dit een belangrijk teken van een mogelijke chromosoomafwijking
  • Een miskraam: het niveau daalt sterk
  • Een ectopische zwangerschap: het niveau stagneert meestal
  • Bepaalde tumoren kunnen met deze test worden opgespoord.

Beta HCG niveaus bij het verwachten van een tweeling

Het bèta HCG-niveau kan anders zijn als je een tweeling verwacht. Het neigt hoger te zijn bij meerlingzwangerschappen. In het algemeen is het twee keer zo hoog wanneer men twee baby's verwacht.

Een hoge HCG-bèta-spiegel is echter geen garantie voor een tweeling of meer. Bij veel tweelingzwangerschappen is namelijk geen verhoogd gehalte geconstateerd. Bij een meerlingzwangerschap kan het gehalte lager zijn dan bij een eenlingzwangerschap. Het tarief varieert naargelang de moeder. Het is uniek voor elke persoon en kan van de ene zwangerschap tot de andere totaal verschillend zijn.

Opmerking: Om goed geïnformeerd te zijn, is het belangrijk uw arts te raadplegen. Bovendien moet u wachten op de echografie om meer te weten te komen over uw zwangerschap. Dit zal u vertellen of u in verwachting bent van één of meer baby's.

Ontdek nu in onze shop !
Avril
Gezicht & lichaamscrème
4.45
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Avril
Gezicht & lichaamscrème
4.45
Kopen
67%
Nippes
Veiligheidsnagelknipper
9.79
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen